Így védekezhetünk a Vuhan-vírus ellen

Európában is itt van már. A szomszédban, Bécsben a mai hírek szerint egy kínai légiutaskísérőt vizsgálnak a koronavírusos megbetegedés gyanújával. A Foreign Policy tapasztalt tudósítója összeszedte, hogyan vehetjük elejét a fertőzésnek.

A pontokba szedett tanácsok a következők:

1. Amikor elhagyjuk a házat, húzzunk kesztyűt. És eszünkbe se jusson levenni a tömegközlekedési eszközökön vagy más nyilvános helyeken.

2. Ha olyan szituációba kerülünk, hogy mégis le kell vennünk a kesztyűt, mert például kezet rázunk valakivel vagy vendéglőben étkezünk, ne érjünk hozzá az arcunkhoz vagy a szemünkhöz. Akkor sem, ha mondjuk rettenetesen viszketne. Tartsuk távol a kezünket az arcunktól. És mielőtt visszavennénk a kesztyűt, alaposan mossunk kezet szappannal és meleg vízzel, jól dörzsöljük meg a ujjainkat, így bújjunk vissza, megszárított kézzel a kesztyűbe.

3. Cseréljünk kesztyűt naponta, mossuk ki alaposan a használtat és eszünkbe ne jusson még nedvesen újra felvenni.

4. A maszkok haszontalanok lehetnek a szabadban, de még házon belül sincs sok értelmük. A legtöbbjük tönkre is megy egy-két használat után. Ugyanazt a maszkot viselni két napon át kifejezetten gusztustalan: a száj és az orr tartalma beborítja a belső felületet, ideális terepet biztosítva a baktériumoknak. A tanácsokat jegyző újságíró már több mint 30 különböző járványt élt túl. Maszk helyett inkább elkerülte a tömeget, és az egyes emberekhez sem ment fél méternél közelebb. Azt javasolja, hogy viszont ha valaki köhög vagy prüszköl, akkor kérjük meg, hogy öltsön maszkot, óvja meg a környezetét a potenciális cseppfertőzéstől. Ha az illető erre nem hajlandó, akkor ő egy méter távolságot tart tőle, vagy egyszerűen faképnél hagyja. Ne fogjunk ilyenkor kezet, ne öleljünk meg senkit – udvariasan magyarázzuk el inkább, hogy mindenki jobban jár, ha nem érint meg senkit járvány idején.

5. Otthon szedjük össze az összes törülközőt a konyhában, a fürdőben és a vécében, tegyünk ki helyettük mindenkinek a családban egymástól jól megkülönböztethető, tiszta darabokat. Ki-ki csak a sajátját használja, hozzá se érjen a többiekéhez. Hetente kétszer mossuk ki mindet. A nedves törülközőket imádják a vírusok, legyen szó sima nátháról, influenzáról – vagy éppen koronavírusról.

6. Figyeljünk a kilincsekre. Lehetőleg a vállunkkal vagy a könyökünkkel nyissuk-csukjuk az ajtókat. Ha ez nem megy, akkor kesztyűben, ha pedig ez sincs kéznél, akkor szigorúan mossunk kezet, miután kilincshez nyúltunk. Ha beteg van a háznál, rendszeresen mossuk le a kilincseket.  Ugyanígy vigyázzunk a lépcsőkorlátokkal, íróasztalokkal, telefonokkal, játékokkal, laptopokkal. Bármivel, amit kézzel szoktunk érinteni. Addig, amíg csak a sajátunkhoz nyúlunk, nincs baj – de amint máséhoz, kerüljük el, hogy az arcunkhoz érjünk és mossunk AZONNAL kezet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez