Változtattak az oroszok olimpiai formaruháján a Zika miatt

Jövő héten ilyenkor már nagyon fogja várni a világ a riói olimpia nyitóünnepségét. Szorgos kezek régen elkészítették az olimpikonok formaruháit a nagy eseményre. Az biztos, az orosz sportolóké hosszú ujjú lesz – a Zika miatt.

Év eleje óta komolyan kutatják az orosz hatóságok, hogyan küzdhetnek a leghatékonyabban a Zika vírus ellen olimpikonjaik. A sportminisztérium, a föderációs orvosi-biológiai ügynökség (FMBA) és a Fogyasztóvédelmi felügyelőség (Roszpotrebnadzor) emberei még Rio de Janeiróba is elutaztak terepszemlére.

Ott megállapították, hogy a vírus alacsony szintű veszélyt jelent. Ennek ellenére mindent megtesznek a megelőzés érdekében – tájékoztatta ma a TASZSZ hírügynökséget a Roszpotrebnadzor vezetője, Anna Popova. A szükséges orvosi intézkedések mellett még az olimpikonok formaruháját is megváltoztatták: hosszú ujjúban vonulnak majd be a riói stadionba augusztus 5-én.

Először 1947-ben mutatták ki az ugandai ZIKV erdőségeiben a Zika vírust, az első, embereket érintő megbetegedéseket pedig 1968-ban diagnosztizálták Nigériában. Az általában fej- és ízületi fájdalmakkal, kötőhártya-gyulladással, bőrkiütésekkel és lázzal járó fertőzés a magzatokra különösen veszélyes, mert súlyos fejlődési rendellenességet, kisfejűséget, illetve egyéb neurológiai szövődményeket is okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet idén február 1-én jelentette be, hogy Zika-járvány van Dél- és Közép-Amerikában. Emiatt orvosok és kutatók petícióban kérték az idei olimpia elnapolását, illetve törlését. A kérést a szervezet elutasította.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez