Jegesvödör helyett csili-kihívás: hódít a bolíviai netdili (videóval)

A világszerte igen népszerű jegesvödör-kihívást jó érzékkel latinosították azok a bolíviai hírességek, akik a legújabb, az ország újrafásítását célzó netdili keretében most bőszen ültetnek, és persze publikusan egy méregerős csilipaprikára is ráharapnak.

A Santa Cruzból eredeztethető “Desafío Mi Árbol”, azaz “Kíhívom a fámat” névre keresztelt új bolíviai internetes kampány a lakosság természettudatát hivatott erősíteni. Az eljárás roppant egyszerű, az illető a kamerák előtt kötelezettséget vállal egy fa elültetésére, majd ráharap egy méregerős locotóra, azaz helyi csípős paprikára, végül pedig megnevezi azon három ismerősét, akiket példája követésére szólít fel.

Amint ez a hasonló internetes kampányok esetében lenni szokott, rövid idő alatt hírességek sokasága csatlakozott a környezetvédelmi minisztérium által is támogatott kihíváshoz. A helyi celebek tehát – talán sokkal inkább az erős paprikától, semmint a valós környezettudattól feltüzelve – most bőszen buzdítanak az ültetésre, és könnybe lábadt szemekkel ropogtatják a locotót.

A nemes cél ellenére a videókampány egyébként legalább olyan banális, mint bármelyik össznépi kihívás-dili, amelynek során pöffeszkedő közéleti pojácák pózolnak a közügyekért legalább 5 percig aggódó – sőt még paprikát is harapni hajlandó – hős szerepében, majd az élet változatlanul megy tovább. Bolíviában pedig a latin-amerikai átlagnál háromszor gyorsabban irtják az erdőket, az esetek nagy számában éppen néhány ambiciózus állami beruházás kivételezésének keretében. (Fotó: Youtube/ Ministerio de Medio Ambiente y Agua – Bolivia )

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez