A konzervatív republikánus, aki jól kijön a másként gondolkodókkal

Arkansas korábbi kormányzója, Mike Huckabee a CNN hétvégi műsorában fejtette ki nézeteit, azokkal kapcsolatban, akik nála liberálisabb felfogást képviselnek.

Huckabee 1996-tól 2007-ig volt a déli állam első embere. 2008-ban indult a republikánus elnökjelöltségért, és az iowai előválasztást meg is nyerte. Később végül alulmaradt John McCainnel szemben, de számos támogatót szerzett a vallásos jobboldalon. 2008 után a Fox News csatornán kapott egy műsort, és 2012-ben nem indult az elnökségért. Jelenleg éppen fontolgatja, hogy a 2016-os versenybe ismét beszáll a konzervatívok úttörőjeként.

Esetleges kampányának előszeleként nemrég jelent meg a könyve, melyben világossá teszi, hogy a republikánusok hagyományos elveiből nem adott le egyet sem. A fegyverviseléshez való jogot, a hazafiasságot és a keresztény hiten alapuló életformát félti a mai napok Amerikájában. Bírálja a kultúra alakulásának irányvonalát, és úgy érzi, veszélyben vannak a nemzet alapértékei, az alkotmány pedig az emberek szeme előtt erodálódik.

A CNN műsorvezetője tegnap arról kérdezte: életfelfogása hogyan befolyásolja kapcsolatát azokkal, akik nem osztják nézeteit. Huckabee szerint ő egyáltalán nem zár ki senkit, aki máshogyan éli az életét. Vannak barátai, akik isznak alkoholt, káromkodnak, és olyanok is, akik melegek. Velük ugyanúgy tud kulturált beszélgetést folytatni, mint akikkel mindenben egyetért.

A műsorban az azonos neműek házasságáról is kérdezték a volt kormányzót, aminek az elfogadottsága a republikánusok között is egyre magasabb (30%). Huckabee elmondása szerint bízik benne, hogy ennek ellenére nem fog változni a párt álláspontja a témában. Úgy gondolja, a másik nézeteinek elfogadásához hozzátartozik az is, hogy az azonos nemű párok nem kényszerítenek rá senkit, hogy összeadja őket. Lényegében tehát Huckabee szerint ő tökéletesen megérti a más elveket valló embereket, így a melegeket is. Más kérdés, hogy ez nem feltétlenül vigasztalja azt, akinek állami törvényben korlátozzák a házasságkötéshez való jogát.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez