Történelmi lépés Irakban: nő áll Bagdad élén

Történelmet írt egy nő Irakban: Zekra Alvah nemcsak Bagdad, hanem egész Irak első női polgármestere. Ez egy rendkívüli pozitív fejlemény Irak számára, mivel az arab országot rendszeresen bírálják a nőket sújtó diszkrimináció és erőszak miatt.

Dr. Zekra Alvah, egy civil mérnök végzettséggel rendelkező nő, aki korábban az iraki oktatásügyi minisztérium felsőoktatási részlegének a főigazgatója. A mai naptól fogva ő Bagdad polgármestere,ami precedenst teremtett az ország történelmében: most először jutott egy iraki nő ilyen magas posztra. Alvah főpolgármestere közvetlenül csak Haider al-Ábádinak iraki miniszterelnöknek fog felelősséggel tartozni. Nagyon fontos pozícióról van szó, mivel a főváros polgármestere egy kabinettel rendelkező miniszter előjogait és kiváltságait élvezi. Az Abádi-kormánynak két női tagja van, az egyikük a nők jogaiért felelős államtitkár. Az alkotmány előírja, hogy a képviselői helyek negyedét nőknek kell betölteniük.

A korábbi polgármestert Abub Naim al-Kábit nemrég Abádi menesztett a posztjáról, mivel számtalan bírálatot kapott és kritizálták őt a közösségi oldalakon és a politikában egyaránt. Voltak botrányos kijelentései is, miszerint  “szebb mint New York és Dubaj, és az egész világon nincs szebb város Bagdadnál”. Ugyanakkor sem a biztonsági helyzet nem javult az ideje alatt, valamint a korrupció is elképesztő méreteket öltött a fővárosban.

Az ENSZ 2014-es adatai szerint a 12 évnél idősebb iraki nők mintegy negyede írástudatlan, és csak 14 százalékuk dolgozik vagy keres munkát. A 15 és 49 év közötti nők több mint fele véli úgy, hogy a férjnek joga van verni a feleségét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez