London nem örül az orosz hadihajóknak Cipruson

Londonban bírálják azt az orosz-ciprusi megállapodást, melyet Nikosz Anasztasziadesz elnök kötött Vlagyimir Putyinnal: orosz hadihajók kiköthetnek a sziget kikötőiben. Anglia 3200 katonát tart Cipruson.

Oroszország valószínűleg segíti Ciprust abban, hogy pénzügyi problémáit megoldja. Cserébe Ciprus hozzájárult ahhoz, hogy orosz hadihajók igénybe vehessék kikötőit. Ciprus Görögországhoz hasonlóan nem helyesli az Európai Unió politikáját Oroszországgal szemben. Athén és Nicosia a hagyományos orosz-barátságon túl abban is reménykedik, hogy pénzt kap Putyin elnöktől azért, hogy fellép a szankciók ellen, melyeket az Európai Unió alkalmaz Moszkvával szemben az ukrajnai válság miatt.

Nagy-Britannia 75 kiképzőtisztet küld Ukrajnába, hogy segítsék a hadsereg újjászervezését. Ez mélypontra juttatta London és Moszkva kapcsolatát. Nagy-Britannia támogatja az USA kemény vonalát Oroszországgal szemben, melyet Németország és Franciaország kevésbé követ. Görögország és Ciprus pedig szemben áll a határozott oroszellenes vonallal. Ennek jó példája a mostani orosz-ciprusi megállapodás, mely szerint orosz hadihajók a jövőben igénybe vehetik a szigetország kikötőit. Oroszországnak mindössze egyetlen flottatámaszpontja maradt a Földközi tenger keleti medencéjében: Szíriában. Ezért fontos az orosz flotta szempontjából a ciprusi megállapodás.

Fotó: Europress Getty Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez