A Kába arany kulcsa

Új kulcsot és zárat kapott a héten a Kába szentély Mekkában. A kulcs nikkelből van, de 18 karátos arannyal vonták be, akárcsak a zárat. A szaúdi király ajándékát a kulcsok őrzője, a szadin vette át: az ő családja vigyázza a szentélyt több mint másfél ezer éve. Tőlük kell és kellett mindig is engedélyt kérnie bárkinek, legyen az kalifa, szultán vagy király, ha be akar lépni az iszlám legszentebb helyére.

A Kába az iszlám világ szíve. A kocka alakú épület falába építették be a híres fekete meteoritot, amelyről sokan Kába kőként ismerik a szentélyt. Korábban hetente kétszer nyitották ki, és bárki beléphetett oda. De mióta sok millióan zarándokolnak a Kábához az egész világból, csak évente kétszer fordul a kulcs a zárban: akkor, amikor a szentélyt rituálisan lemossák szent vízzel, zamzammal és rózsavízzel, a fekete leplet pedig lecserélik rajta. Az eseményen előkelőségek vesznek részt, köztük államfők, élükön a szaúdi királlyal. Így történt most is, amikor az új kulcsot átadták. Amely egyébként ugyanolyan formájú, mint az eddigiek, de 18 karátos arannyal vonták be, és az iszlám hitvallást vésték rá.

A kulcsot ugyanaz a család őrzi több mint 1500 éve. Már Mohamed előtt is náluk volt. Aztán, amikor a próféta 630-ban győztesen tért vissza Medinából Mekkába, neki ajánlották fel. De ő nem tartotta meg. A hagyomány szerint azt mondta: legyen az az Ítélet napjáig az eddigi őrzőknél, a Bani Shaiba családnál. Aki elvenné tőlük, az igazságtalan, elnyomó zsarnok. Így aztán náluk van azóta is.

KaabaKey

Most azért kellett a kulcsot lecserélni, mert a régi, több mint 30 éves darab rozsdásodott, nehezen fordult a zárban. A világ talán legismertebb helyének korábbi kulcsaiból csaknem 60-at őriznek múzeumokban. A legtöbbet Isztambulban, a Topkapiban, de van belőlük a kairói Iszlám Művészetek Múzeumában és a párizsi Louvre-ban is. Öt évvel ezelőtt egy darab magánkézbe került a londoni Sotheby’s aukciósház árverésén: a 12. századi, 37 centiméteres vaskulcsért 9 millió fontot, több mint 3 milliárd forintot fizetett egy gyűjtő. Soha korábban ekkora összeget nem adtak még aukción iszlám művészeti alkotásért.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez