A legfurcsább épületek a Közel-Keleten

A térségben már jó ideje építési boom van. A válság kicsit visszafogta, de most újra tombol. Néha egészen meglepő épületeket hoz létre. Nézzünk meg közülük ötöt, régieket és újakat. Persze esetünkben a régi is alig 40 éveset jelent.

1. Ramot Polin

Kelet-Jeruzsálemben vagyunk, a Ramot városrészben. Az épületet az ottani lengyel közösség húzta fel még 1972-ben, 5 évvel ezután, hogy a hatnapos háborúban Izrael elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet. Elsősorban haredik, ultra-ultraortodox zsidó családok lakják. A vicces építményben 720 helyiség van. A tervező az izraeli építész, Zvi Hecker, akit szokatlan geometriájáról és szögeiről ismernek. A Ramot Polint nevezték már a világ egyik legfurább épületének, meg méhek lakótelepének is. Azt is mondják, hogy egy rakás kémiai molekulára emlékeztet.

2. Bahreini Világkereskedelmi Központ

tower bahrain world trade center by word4adobe-d6dn3ms

Ez a szédítő 240 méter magas ikertorony a bahreini királyságban található, és több mint 150 millió dollárért építették 2008-ban. A történelem első olyan felhőkarcolója, amelybe szélturbinákat helyeztek, hogy hasznosítsák az odafönt állandóan hatalmas szelet. A turbinák termelik az épületegyüttes energiaszükségletének 10-15 százalékát.

3. Az Iszlám Művészetek Múzeuma, Doha, Katar

museum of islamic art

Egy jellegzetes kairói mecset volt a modellje az épületnek, amely külön szigeten fekszik a katari partoknál. Az épület 10 százalékát foglalják csak el a kiállító termek: a többi tér nyitott, fényes átriumokkal, vízzel, selyemszőnyegekkel. Ősi atmoszférát sugall, sokan szeretnek ide kiszabadulni Dohából, amely az utóbbi években a legnagyobb építkezések középpontja lett.

4. Capital Gate, Abu Dhabi

Arch2O-Capital-Gate-Hyatt-Hotel-Offices-RMJM-15

A maga 160 méterével és 35 emeletével 18 fokot hajlik nyugatra Abu Dhabi egyik legmagasabb épülete. 2011-ben adták át. Úgy tervezték, hogy megszelídítse és csatornákba fogja a szelet, és abszolút földrengésbiztos legyen. Ez a világ legferdébb ember építette tornya a Guiness szerint. A felhőkarcoló biztosan áll a helyén, 490 cölöpön, amelyeket  30 méterrel a föld alatt rögzítettek.

5. Bibliotheka Alexandrina, az alexandriai könyvtár.

image1390643736-21107-PlaceID-0 s660x390

Ez a megkapó épület az Földközi tengeri egyiptomi városban a híres ókori alexandriai könyvtár reinkarnációja. Ebben őrizték a világon a legtöbb kéziratot, egészen addig, amíg a 3. században tűzvész el nem pusztította. Az építő ugyanaz a norvég cég, a Snohetta, amely New Yorkban a szeptember 11. emlékmű kivitelezője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez