Mégsem széfrobbanás ölte meg a prágai palesztin nagykövetet Újévkor

Január elsején reggel volt robbanás a posztját nem sokkal korábban elfoglalt palesztín nagykövet új rezidenciáján Prágában. Akkor annyit lehetett tudni, hogy az 55 éves Dzsamal el Dzsamal néhány perccel a detonáció előtt egy régi széfet nyitott ki. Sokan a páncélszekrény biztonsági berendezésére gyanakodtak akkor: léteznek ugyanis olyan széfek, amelyek maguktól megsemmisítik a bennük tárolt iratokat, ha valaki feszegeti vagy babrálja a zárat.

A vizsgálat most lezárult, mégpedig azzal, hogy a nagykövet volt a felelős a saját haláláért – jelentette az AFP hírügynökség. A széfnek sem az ajtaján, sem a belsejében nem volt robbanóanyag – mondja a prágai rendőrség szóvivője, Andrea Zoulava. Aki szerint a nagykövet a kezében tartotta a robbanóanyagot, amikor az felrobbant. Ezt modellezték is: kísérleti robbantást végeztek a szakértők.

A cseh rendőrség a misszióvezető halála után 12 tűzfegyvert talált a palesztín nagykövetségen, köztük géppisztolyokat és oldalfegyvereket, amelyeket nem regisztráltak Csehországban. A helyi sajtó akkor arról írt, hogy a fegyvereket az egykori Csehszlovákiában gyártották, és a Palesztin Felszabadítási szervezetnek adták még 1989, a kommunizmus bukása előtt. Palesztin diplomaták a libanoni Daily Star szerint később elnézést kértek azért, hogy illegális fegyvereket rejtegettek az épületben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez