Akcióban mutatkoztak be az első palesztin kommandós nők

Fiatal nők katonai gyakorlóruhában és fejükön fekete kendővel ereszkednek le egy hatemeletes torony oldalán, közben tüzet nyitnak képzeletbeli terroristákra, összekötözött politikust pakolnak be egy kocsiba, és robognak el vele. A 22 nő az első fecske a 2600 férfiból álló palesztin kommandós elitegységben, az Elnöki Gárdában.

Az elmúlt néhány évben sokat változott a nemek közti viszony Ciszjordániában. Egyre több nő vállal eddig hagyományosan férfi szerepet. Polgármesterek, bírák, miniszterek lesznek, vagy éppen saját üzletet indítanak. Mivel a munkanélküliség növekvőben van, a családok egyre nyitottabbak az ilyesmire: egy plussz fizetés sehol sem árt.

A rendőrségnél és a biztonsági erőknél ugyanakkor csak 3 százalék a nők aránya. De ezen emelni szeretnének. Az Elnöki Gárda 22 új tagját a jerikói Függetlenség Egyetem végzősei közül választották ki. Ez gyakorlatilag egy négyéves biztonsági akadémia, a jövő tisztjeit képzi.

A 23 éves Kurum Szaad azt mondja: egy pillanatig sem habozott, amikor hallott a lehetőségről. A női végzősök eddig adminisztratív munkákat kaptak, de ő nem irodát: kalandot akart. Kislánykora óta imád lőni és sportolni. Tegnap aztán eljött a nap. Fekete kommandós bakancsba és katonai gyakorlóruhába bújtak, és fekete símaszkot húztak a fejkendőjükre, hogy bemutassák a sajtónak: mit is tanultak a kiképzésen.

Néhány nőt, köztük olyanokat is, akik nem tudnak úszni, arra utasítottak: ugorjanak bátorságpróba gyanánt egy medencébe. Úgy, ahogy voltak: ruhástól-bakancsostól. Egyiküket vízimentő húzta ki. Hat nő, köztük Szaad, kötéllel ereszkedtek le a hatemeletes toronyból, párokban. Szaadnak kezdetben tériszonya volt, de a jordániai kiképzések után sikerült ezt leküzdenie. Vasárnap már simán szállt alá –  de azért fülig ért a szája, amikor végre földet ért. Azt mondja: az édesapja büszke rá, a kishúga követni akarja.

Kettő kivételével mindegyik kommandós lány fejkendőt visel a símaszk alatt. A palesztin nők közül egyre többen fedik el a hajukat: hagyományból, vallási meggyőződésből vagy társadalmi nyomásra. Miközben a lányok bemutatót tartottak, több száz fiatal férfi várakozott az Elnöki Gárda kiképző központja mellett, a tűző napon. A Gárda toborzására jöttek, de kemény válogatás után csak néhány tucatnyian maradhattak: a legmagasabbak és a legfittebbek.

Az Elnöki Gárdát még Jasszer Arafat, a világjáró palesztin vezér alapította. Aki az élete nagy részét száműzetésben töltötte, de 1994-ben visszatért a Palesztin Területekre az Izraellel kötött átmeneti békeszerződés alapján. Arafat gyakran kaotikus kormányzása alatt megszaporodtak a különböző biztonsági csoportok, gyakran egymásét fedő vagy éppen keresztező megbizatásokkal. Arafat halála után, 2004-ben az Európai Unió és az Egyesült Államok szállt be: egyes csoportokat felszereltek, hogy megállítsanak másokat. Főleg a miliciákat.

Arafat utóda, Mahmud Abbasz elnök alatt a Gárda személyi biztosítást lát el: tagjai vigyáznak a palesztin top politikusok mellett az odalátogató külföldi méltóságokra, de kiképzést kapnak antiterrorista missziókra is. Egyelőre a női kommandósokat csak Ciszjordániából válogatják. A Hamasz ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben körülbelül 400 nő szolgál a 16 ezres biztonsági erőkben. Kaptak ugyan ők is kiképzést, például tanultak harcművészeteket, de többnyire irodákban alkalmazzák őket, a határőr egységeknél vagy a kábítószerellenes osztagokban.

Ciszjordániai kommandós nővéreik azt mondják: persze, hogy a hazájukat akarják szolgálni, de azért a kaland és az utazás is vonza őket. Most éppen olaszországi vízumot igényeltek, kiképzésre mennek majd. És jönnek is hozzájuk Jerikóba olasz és francia kiképzők, akik egyebek mellett autós kaszkadőr mutatványokra tanítják őket. A kommandós nők nyáron kezdik majd a tényleges munkát Abbasz rezidenciáján, Ramallahban. Külön épületekben laknak majd, de a munkájuk ugyanaz lesz, mint a férfiaké. Személyi védelem, főleg női politikusoké vagy férfi politikusok feleségeié.

Rami Sammar, aki férfi, 23 éves és kommandós, végignézte a lányok bemutatóját. Azt mondja az AP-nek: le van nyűgözve, szerinte a nők semmiben nem maradnak el tőlük. Már ami a kommandós szakmát illeti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez