Fémgolyókat találtak egy Gázának szánt török segélyszállítmányban

A fémgolyók robbanószerkezetekhez is felhasználhatók. A konténer tulajdonosa azonban azt mondja: csokoládékészítő gép tartozékairól van szó.

A humanitárius segélyszállítmány tegnap érkezett Törökországból az izraeli Ashdod kikötőjébe. Több száz kis fémgolyót is tartalmazott, amelyek robbanószerkezetekben alkalmazva megsokszorozhatják azok pusztító erejét – írják izraeli lapok.

A golyókat a kikötő biztonsági személyzete találta meg az egyik konténerben, gyógyszerek, ruhák és élelmiszerek között. Még nem dőlt el, hogy elkobozzák-e őket, vagy nem. Kikötői források szerint a konténer tulajdonosa azt állítja: a golyócskák egy csokikészítő gép tartozékai. A gép egyébként szintén a konténerben van. Az izraeli vámhatóság még vizsgálja a szállítmányt.

Törökország a Szilárd Sziklaszirt izraeli hadművelet kezdete óta küld segélyszállítmányokat a palesztinoknak Gázába. A Turkish Airlines egyik gépe is tegnap landolt a tel avivi Ben Gurion repülőtéren élelemmel és orvosságokkal. Izraelben olyan hírek terjedtek el, hogy az a szállítmány az Izraeli Védelmi erők egyenruháját is tartalmazta nagy mennyiségben, de ezt izraeli hivatalos források cáfolták.

Közben az IHH nevű török segélyszervezet jelezte: megpróbál újabb segélyhajót küldeni Gázába, hogy megtörje a 2007 óta tartó izraeli tengeri blokádot. Ugyanez a civil szervezet a Szabad Gáza Mozgalommal együtt 2010-ben már megkísérelte ugyanezt egy hat hajóból álló nemzetközi segélyszállító flotta részeként. Akkor az izraeli hadsereg már nemzetközi vizeken megtámadta a hajókat és a rajtuk lévő, 40 országból érkezett 700 aktivistát. Összesen 10 török aktivista halt meg az összecsapásban, az izraeli akciót a nemzetközi közösség elítélte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez