Az izraeli légvédelem lelőtt egy szíriai vadászgépet

A Golán-fennsík hovatartozása már régóta vita tárgya Szíria és Izrael között. A 2011-es szíriai válság kezdete óta többször előfordult, hogy “határmenti incidens” zajlott a szíriai és az izraeli hadsereg között a vitatott területen. Azonban ma az izraeli légvédelem leszedett egy szíriai vadászbombázót, ami ismét komoly feszültségeket gerjeszthet a két ország között.

„Percekkel ezelőtt a szíriai légierő egyik vadászgépe beszivárgott az izraeli légtérbe. Az IDF (Izraeli Védelmi Erők) légvédelmi egységének egy Patriot ütege szedte le, amikor magasságot változtatott.” – olvasható az izraeli hadsereg közleményében, de a vadászgép típusát egyelőre nem említették meg. Az izraeli médiumok sokáig azt írták, hogy a lelőtt repülő szerkezet nem egy vadászgép volt, hanem egy pilóta nélküli repülőgép, vagyis drón. 

A mai napon a Golán-fennsíkon, még szíriai terület felett az izraeli hadsereg kedden egy azonosítatlan repülőgépet észlelt, és még az elválasztó vonal fölött való átrepülése előtt Patriot föld-levegő rakétával lelőtték. Minden jel szerint a repülőgép az iszlamisták állásait bombázta volna a határ menti területeken. Ma ugyanis az Egyesült Államok hozzálátott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai állásainak a bombázásaihoz, miután előzetesen egyeztetett Damaszkusszal. Ezzel párhuzamosan a szíriai légierő szintén légicsapásokat hajtott végre a terroristák állásai ellen az ország más területén. Sőt a kormányerők légicsapásai nemcsak a szíriai területeken zajlottak, hanem a szomszédos Libanonban is:  szíriai vadászbombázók a terroristák állásait bombázták a libanoni-szíriai határon fekvő Arszál környékén, pontosabban az Sarj al-Ghanam nevű településen, ahol olyan terrorszervezetek állomásoztak, mint az al-Nuszra Front és a Iszlám Állam. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

A szíriai állami televízió szerint a repülőgép egy MiG-21-es volt és valóban az izraeli légvédelem szedte le. A helyi források szerint a két pilóta katapultált a lelőtt repülőgépből és fényképek is készültek az ejtőernyőn leereszkedő pilótákról. 1982 óta ez az első eset, hogy az izraeli légvédelem lelőtt egy izraeli gépet.

Nem először érintik Izrael területét a szomszédos Szíriában zajló összecsapások, a határon lévő Kuneitra tartományban dúló heves harcok. A terület többször is gazdát cserélt az utóbbi hónapokban, jelenleg a Bassár el-Aszad ellen harcoló al-Nuszra Front kezén van a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló része.

(Visited 7 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Bebtó Zoltán

    a Golan-fennsík Sziria okkupált része

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez