A világ legmagasabb hegycsúcsára készül egy palesztin szakács

Nem kis célt tűzött ki egy palesztin hegymászó fiatalember. Az Alpok után a Mount Everestet készül meghódítani. A szakács végzettségű férfi már így is komoly népszerűséget vívott ki a palesztinok körében, de ha sikerül elérnie a csúcsot, akkor valóságos hőssé válhat a Közel-Keleten. 

A 24 éves Mohamed Kalíd al-Kádi, egy kis palesztin faluból származik Jenin mellől. Jelenleg a francia Lyonban él, de egy évben egyszer hazautazik a családjához. Ezt rendszerint nyáron szokta megtenni, de idén a látogatást kihagyta az izraeli légicsapások és a szárazföldi invázió miatt. Ehelyett inkább úgy döntött, ami már régi álma volt, hogy másképp hívja fel a világ figyelmét a palesztinok szenvedésére: ő lett az első palesztin, aki megmászta Mont Blancot, az Alpok legmagasabb csúcsát. Azonban ennél sokkal többre vágyik , mivel a végcél a Mount Everest.

„Tíz év körüli gyerek lehettem, amikor az édesapám először beszélt a Mount Everestről és arról milyen nehéz meg életveszélyes megmászni a világ legmagasabb hegyét. Egyszer csak odavetette nekem, szerintem így utólag nem gondolta komolyan, hogyha egyszer felérek a Himalája csúcsára, akkor mindent elérek az életben. Sőt, ha egy palesztin teszi ezt meg, akkor a palesztinok számára többé semmi sem lehetetlen.” – mesélte az újságíróknak al-Kádi.

Habár szakácsiskolát végzett Franciaországban, de soha nem mondott le az álmáról. Ezért beiratkozott egy helyi, francia hegymászókat oktató képzésre és tagja lett egy amatőr csoportnak. Március 30-án az Alpok csúcsaira jutott fel, mégpedig egy palesztin zászlóval, amit ki is tűzött és az égnek kiáltotta, hogy „reszkess Mount Everest, mert te következel”.

Al-Kádi szinte mindent dokumentált és folyamatosan frissítette a Twitter adatlapját. Az Alpok után már ismertté vált az arabok körében, mintegy 250 000 követőre tette szert alig pár hét alatt. „Hihetetlen, de én úgy terveztem, hogy csak évek múlva lesz pénzem arra, hogy megmásszam a Mount Everesztet. Erre egy kommunikációs cég bejelentette, hogy állja a költségeim nagy részét. Nagyon örülök minden támogatásnak, mert azért az egész kaland körülbelül 60 000 euróba kerül. Szerintem már jövőre mehetek is ki.” – jelentette ki a hegymászó, aki „tesztelni fogja” a képességeit az argentínai és az alaszkai hegyeken is.

Az, hogy majd a palesztin zászló fog lengeni a világ legmagasabb hegyén, üzenetet fog jelenteni minden palesztin honfitársam számára: nem lehet minket csak úgy eltüntetni, ha a világ tetején ott lobog a zászlónk. Persze számolok azzal, hogy nem térek vissza a kalandból, de egyszerűen nem tehetem meg azt, hogy meghátrálok és hátat fordítok a kihívásnak. Túl sok palesztin fiatal számára már eleve példakép vagyok, s nem szeretném rontani a renomémon.” – fejezte be mosolyogva az interjút.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez