Elfogták a három izraeli tizenéves gyilkosait

Az izraeliek hatóságok már régóta keresték Amar Aburt és Marván Kavaszmét, akiket azzal gyanúsítottak, hogy elrabolták majd később lelőtték azt a három izraeli tinédzsert, akiknek a halála vezetett az izraeli megtorló akcióhoz és a gázai hadműveletekhez. A mai napon megpróbáltak őket letartóztatni, de mindkét palesztin férfi életét vesztette az összecsapásokban.

„Tüzet nyitottunk és ők visszalőttek, majd életüket vesztették a tűzharcban. Egyikük haláláról saját szemünkkel meggyőződtünk. Társa megöléséről nincs látható bizonyítékunk, de feltételezzük, hogy ő is belehalt sérüléseibe” – nyilatkozta Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője, aki az akció részleteiről beszélt az újságíróknak. A közlemény szerint a hadsereg a júniusi merénylet felderítése óta kereste a bujkáló terroristákat, de „biztos fülest” csak a múlt héten kaptak Amer Abur és Marvan Kavaszme hollétéről. 

Az izraeli biztonsági erők kedden hajnali háromkor komoly tűzerővel támadtak a feltételezett merénylők búvóhelyeként szolgáló házra. Mivel nem adták meg magukat ezért egy buldózerrel lerombolták a házat, amelyben tartózkodtak. Az akciót közösen hajtotta végre a Sin Bét, az izraeli hadsereg egyik egysége és a rendőrség terrorellenes csoportja. 

Kavaszmét és Abut azzal gyanúsították, hogy június 12-én a kocsijukba csaltak egy ciszjordániai buszmegállóban várakozó három izraeli tizenévest, akik családjaikhoz akartak utazni a hétvégére benntlakásos vallási iskolájukból. A fiatalok elrablása után a hadsereg nagyszabású hajtóvadászatba kezdett, de három héttel később csak a holttestek kerültek elő Kavaszme egy rokonának, Husszám Kavaszmének Hebron melletti telkéről.

Azóta az izraeli hatóságok kiderítették: A huszonkilenc éves Marván Kavaszme először tizennyolc évesen töltött tíz hónapot izraeli börtönben, majd további négy alkalommal tartóztatták le. 2010-es elfogásakor azt valotta, hogy a Hamász Hebronban működő katonai szárnya beszervezte. Egy évvel korábban kiképezték robbanószerekhez szükséges anyagok beszerzésére és újabb tagok toborzására. Ezért két évig, 2012-ig fogva tartották. A másik férfival kapcsolatban azonban kevesebb információt szolgáltattak ki: a harminchárom éves Amar Abu Eisa először 2005-ben volt egy évig bírósági tárgyalás nélküli ,,adminisztratív” őrizetben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Bebtó Zoltán

    a megtorló akcióban több palesztin meghalt sokan súlyosan megsebesültek

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez