Izrael is lezárta a gázai határátkelőit

Egyiptom után Izrael is úgy döntött, hogy lezárja a gázai határ. Egy tegnapi  rakétatámadás miatt  már csak “humanitárius vészhelyzet” esetén nyitják meg az egyik átkelőt.

Szombat hajnalban az izraeli Vaskupola Gázából indított lövést észlelt. Még most sem tudni, hogy rakétát vagy aknagránátot lőttek-e ki Izraelre az övezetből, de a támadás nem okozott károkat. Egyelőre senki nem jelentkezett azzal, hogy ő volt az elkövető,  az izraeli katonák pedig még mindig kutatnak a töltet maradványai után.

Válaszul az izraeli hadvezetés bejelentette: lezárják az izraeli-gázai határ mindkét átkelőhelyét, a Kerem Sálóm-i áruforgalmit és az erezi a személyforgalmit is. Egyedül humanitárius vészhelyzet esetén fogják engedélyezni a személyforgalmat Ereznél, de Kerem Salóm mindenképpen zárva marad. Ez azért lényeges, mert a Gázai övezet újjáépítéséhez korábban ezen az átkelőn keresztül küldtek segélyt nemzetközi donorok.

Egyiptom még a múlt héten jelentette be, hogy lezárja a rafahi határátkelőt és pufferzónát (ütközőzónát) létesít az egyiptomi-gázai határon. Ez válasz volt arra, hogy a Sínai-félszigeten több merényletet is elkövettek az egyiptomi biztonsági erők ellen. Kairó arra hivatkozva, hogy a félszigeten lévő militánsok és iszlamisták a Hamásztól kapnak segítséget, evakuálta a város keleti részén élőket és rendkívüli állapotot vezetett be.  

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez