A “kalifa” visszatért: Bagdadi beszéde

Majd egy hétnyi hallgatás, találgatás és pletykák után úgy tűnik, hogy Abu Bakr al-Bagdadi túlélte a múlt heti légicsapást. Habár az még egyelőre vita tárgya, hogy tényleg ő hallható-e a felvételen, vagy egy újabb “kalifa” beszédét halljuk, de egy biztos: új ellenséget talált magának az Iszlám Állam, mégpedig Szaúd-Arábiát. 

Az Iszlám Állam terrorszervezet reggel 17 perces hangüzenetet tett közzé, amelyben szerinte Abu Bakra al-Baghdadi hangja hallható. A dzsihadisták ezzel szeretnék volna eloszlatni a pletykákat arról, hogy a vezetőjük életét vesztette vagy súlyosan megsérült egy múlt heti légitámadásban. A felvételen hallható al-Baghdadi nem említi meg a bombázást, de számos olyan dologról beszél, ami az elmúlt hetekben történt.

Azt mondja: „az utolsó emberig fogunk harcolni” és a „koalíciós támadások ellenére növelni fogjuk a harcosaink számát“. Felszólította a muszlimokat, hogy mindenhol kezdjék meg a dzsihádot. Most azonban teljesen új elemmel bővült a beszéd: egyenesen Szaúd-Arábiához intézte a szavait. A Perzsa-öböl menti monarchiát nevezte meg „a kígyó fejének”, amit azonnal meg kell támadni, hogy a kalifátus terjeszkedni tudjon az egész arab világban. “Ó al-Haramaín gyermekei (Szaúd-Arábia)…a kígyó feje és minden betegségünk központja ott van…fogjátok a kardokat és azonnal menjetek oda, mert nincs számukra biztonságos hely.” Al-Bagdadi az Egyesült Államoknak pedig azt üzente: “Látjuk Amerikát és szövetségeseit, amint  megbotlottak a félelemtől, gyengeségtől, tehetetlenségtől és kudarctól.” Ezen túl biztosított mindenkit arról, hogy a fegyveresei az utolsó emberig harcolnak majd, nem kell ahhoz semmiféle vezető.

Egyelőre még kérdéses, hogy tényleg Bagdadi hallható-e a felvételen, habár már több közel-keleti hírforrás és az AP is megerősítette, hogy tényleg a kalifa beszél. Azonban az sem elképzelhetetlen, hogy már más a kalifa, csak Baghdadi nevét használja fel. A közel-keleti elemzők szerint ugyanis lényegtelen, hogy Bagdadi túlélte-e a légicsapást vagy sem, mivel az igazi hatalom a terrorszervezetet irányító Shúra Tanács kezében van.

Azonkívül, hogy annak tagjai döntenek minden vallási és közigazgatási kérdésben, joguk van lemondatni a kalifát is, ha úgy ítélik meg, hogy nem „az iszlám útját” követi, és a helyébe egy újat nevezhetnek ki. Viszont ha Bagdadi tényleg túlélte a támadást, az elképesztően megnöveli a reputációját a szélsőségesek iszlamisták körében, és nagyon erős szimbolikus jelentéssel ruházza fel a vezért : „a kalifát nem tudják a hitetlenek fegyverei megölni”.

Pénteken a koalíciós légierő al-Káim határvárost bombázták Irak nyugati részén, ahol al-Bagdadi a vezérkarával együtt tartott éppen tanácskozást. A bombatámadásban állítólag meghalt több magas rangú vezető, a „kalifa” pedig súlyosan megsérült és később el is terjed róla, hogy meghalt. Ugyanakkor az amerikai Központi Parancsnokság, a CENTCOM, amely a közel-keleti amerikai erőket irányítja, azt közölte szombaton:y nem tudja megerősíteni, hogy Bagdadi is jelen volt azon a tanácskozáson.

Pedig még fotó is megjelent egy holttestről, amin sokan Bagdidit vélték felfedezni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez