Két év börtön, ha nem kóser az esküvő

A kósert itt tessék szó szerint érteni. Izraelben ugyanis az ortodox rabbinátusnak az előjoga összeadni a zsidó párokat. Így aztán ők mondják meg, hogy mi számít házasságnak, és mi nem. Világi honatyák megpróbálták megváltoztatni a törvényt – hiába.

Annak, hogy az izraeli kormánykoalíció felbomlott, sok oka volt. Talán nem a legfontosabb, de bizonnyal szignifikáns, hogy a Likud a vallásos pártokkal együtt leszavazott egy módosító indítványt, amit a Jes Atid – Van jövő – nevű világi párt terjesztett elő a Kneszet illetékes szakbizottságának. Az indítvány, amelyet Aliza Lavie honanya jegyzett, megszüntette volna a 2005-ös családjogi törvénynek azt a passzusát, amely két évig terjedhető börtönnel bünteti azokat, akik “illegális házasságot kötnek”.

A dolog pikantériáját az adja, hogy Jair Lapid, a párt vezetője, aki egészen e hét elejéig miniszteri posztot is töltött be a koalíciós kormányban, maga is több tucat hasonló házasságban segédkezett. Nem mondhatjuk, hogy ő adta össze a párokat, Lapid ugyanis úgy értelmezi a zsidó vallásjogot, hogy ott elég a két házasulandó beleegyezése, két tanú, a gyűrűk cseréje, és a házasság megpecsételtetett. Az Ortodox Rabbinátus, amely Izraelben kizárólagos joggal rendelkezik a zsidó párok összeadására, persze nem így értelmezi a zsidó vallásjogot. Ami – tekintve, hogy a zsidó jog nem tételes, hanem döntvényeken alapul – egészen addig nem is lenne gond, ha nem állna Izrael Állam a világi törvények teljes erejével az ortodox rabbinátus mögött.

Egy februárban életbe lépett törvény ugyan valamelyest lazított a szabályokon, de polgári esküvő például továbbra sincs érvényben az országban. Pedig a lakosság túlnyomó többsége – egy felmérés szerint a teljes lakosság 68%-a, a nem-ultraortodox lakosság háromnegyede – támogatná, hogy a párok ne csak rabbi jelenlétében és az Ortodox Rabbinátus által regisztrálva léphessenek frigyre. Már így is évi 7 ezerre teszik az “illegális”, ámde zsidó szertartás szerinti házasságok számát. Amerikából pedig egyre nagyobb nyomás nehezedik Izraelre, hogy enyhítsen a szabályokon, ne fenyegesse börtönnel például azokat, akik ugyan a zsidó szertartások szerint, de például egy úgynevezett reform közösségben házasodtak. Akik pedig – mert azért, ha ritka is, de létezik ilyen is – arab férjet-feleséget szeretnének, azoknak marad továbbra is a külföldi házasságkötés lehetősége.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez