A politikusok a fejükre estek Kongóban?

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A kongói elnökválasztáson második helyen végzett Etienne Tshisekedi továbbra sem fogadja el a vereséget. Az ellenzéki politikus most azt tervezi, hogy elnöki beiktatási ceremóniát szervez magának, annak ellenére, hogy a hivatalos győztes, Joseph Kabila már letette elnöki esküjét.

 

 A 79 éves Etienne Tshisekedi támogatói szórólapokat osztogatnak, hogy felhívják a figyelmet a „beiktatási ceremóniára”. Tshisekedi korábban kijelentette, hogy nem fogadja el a november 28-án megrendezett elnökválasztás végeredményét, mert szerinte csalások történtek. Tshisekedi a hivatalos eredmények ellenére saját magát tekinti győztesnek. A rendezvényt a kinshasai Mártírok Stadionjában tervezik megtartani, rengeteg embert várnak. Az ellenzéki politikus pártjának tisztviselője, Jacquemin Shabani azt mondta, hogy körülbelül 500 ezer szórólapot osztottak szét Kinshasában. Shabani azt mondta, ha Kabila úgy dönt, hogy tankokat küld a rendezvényre, akkor neki kell vállalnia a következményekért a felelősséget. A Mártírok stadionja 80 ezer ember befogadására alkalmas.

Kinshasában fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be és az elnöki gárda katonáit vezényelték ki az utcákra. A Mártírok stadionja előtt tankok is állomásoznak. A városban mindenfajta ellenzéki megmozdulást szétvernek a biztonsági erők. Sok tüntetőt pedig elhurcoltak, letartóztattak. A vitatott választási eredmények miatt pattanásig feszült a helyzet Kongóban. Sokan attól félnek, hogy ismét erőszakhullám söpör végig az országon, amely még nem heverte ki a polgárháborút.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez