Meghalt az Elnök Embere Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Meghalt a kongói elnök első számú bizalmasa egy repülőgép szerencsétlenségben – jelentette az AFP.

 

A magánrepülőgép leszállás közben zuhant le Bukavu közelében, Dél-Kivuban. A repülőn összesen 10-en tartózkodtak, két pilóta és nyolc utas. A szerencsétlenségben hárman haltak meg. Az egyikük Katuma Mwanke, aki a kongói elnök egyik legbizalmasabb tanácsadójának számított, a másik két áldozat a két amerikai állampolgárságú pilóta. A repülőgépen utazott még Marcellin Cishambo, Dél-Kivu kormányzója, valamint a kongói pénzügyminiszter is. Ők túlélték a balesetet, kórházban ápolják őket. Agustin Matata Ponyo pénzügyminiszter kritikus állapotban van, Marcellin Cishambo kormányzónak pedig mindkét láb eltört

A Gulfstream 200-as a kongói fővárosból szállt fel és Gomába tartott. Azt nem tudni, hogy a repülőgép miért tért ki Bukavu felé. A helyi repülőtér egyik alkalmazottja azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a repülő túlfutott a leszállópályán és egy árokba rohant. Szemtanúk elmondták, hogy a pilóták hibázhattak.

Katuma Mwanke 48 éves volt, parlamenti képviselőként, illetve a kongói elnök egyik bizalmas tanácsadójaként dolgozott. A PPRD egyik alapító tagja. A politikust számos kritika érte, nem egyszer az ENSZ is bírálta. Például azért, mert sikerült elérnie, hogy bányászati cégei után ne kelljen adóznia. Az ENSZ egyik vizsgálóbiztossága kiderítette, hogy alvilági kapcsolatokkal is rendelkezett és komolyan hozzájárult a kongói természeti kincsek illegális kiaknázásához. Az ENSZ-ben többen is szorgalmazták, hogy hozzanak utazási szankciókat ellene és zárolják a bankszámláit, de erre soha nem került sor.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez