Hajsza a szökevények után Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A kongói rendőrség hajtóvadászatot indított a Tshikapa börtönből megszökött elítéltek után. Több mint 114 rab tűnt el a hétvégén. Közben nemzetközi civil szervezetek azért bírálják a kormányt, mert embertelen körülmények uralkodnak a kongói börtönökben.

Kasai tartomány kormányzója, Hubert Kabasubabu Katulondji azt mondta, hogy a rendőrség 90 szökevényt már elfogott. A többieket nagy erőkkel keresik. A rendőrségi kutatóakcióban egy szökevényt meghalt. Szemtanúk szerint a rendőrök lőtték le, az egyik társát pedig megsebesítették. A hatóságok további információkat nem közöltek.

 A Tshibuyiban raboskodó elítéltek korábban többször is jelezték, hogy embertelen körülmények között tartják őket fogva őket, nem kapnak elegendő élelmiszert és vizet. Ráadásul egyre többen halnak meg a börtönökben. Kongói civil szervezetek is felemelték a szavukat a rettenetes állapotok miatt. Jean Claude Baka emberjogi aktivista elmondta, hogy a rabok többsége egészségesen kerül be a börtönbe, de az élelmiszer és az egészségügyi ellátás hiánya miatt sokan végzetesen legyengülnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez