Timbuktu: golyózápor az égbe, a célpont egy ” kémrepülőgép”

Mali, Timbuktu – Fegyverropogásra ébredtek a szent város, Timbuktu lakói. “Nyugalom, nyugalom,csak a levegőbe lőnek!”- ismételgette hajnalban a Radio Bouctou a kissé feldúlt polgárok megnyugtatására .Az AQIM fegyveresei az égbe tüzeltek, mert Timbuktu felett ott körözött egy “kémgép”.

 

 

“Tudjuk, hogy nyugati felderítő repülőről van szó. Minket figyelnek, utánunk kémkednek, minket fotóznak. Itt vagyunk, és itt is maradunk! Az iszlámért harcolunk, és ezért készek vagyunk az életünket is adni!”- mondta az AQIM második számú vezetője, aki Timbuktuban él. Omar Old Hamaa szerint nem ez az első eset,hogy ilyen kémrepülőgépet látnak Timbuktu egén, de most először lőttek rá, hogy megmutassák: nem félnek a nyugati beavatkozástól!
A nyugati nagyhatalmak, mindenekelőtt Franciaország és az Egyesült Államok közölték a nyugat-afrikai országokkal, hogy támogatnak mindenféle katonai akciót a terroristák ellen Észak Maliban, de ők maguk közvetlenül nem kívánnak részt venni ebben. Mali északi részén az al Kaida észak-afrikai szárnya oly otthonosan berendezkedett, hogy más terrorista szervezeteknek is kiképzési lehetőséget nyújt, pl. a nigériai Boko Haramnak. Emiatt az Egyesült Államok és Franciaország, sok nyugat-afrikai állammal együtt attól tart, hogy Mali északi részén új Afganisztán  alakul ki, és innen aztán a terroristák egész Nyugat-Afrikát fenyegethetik.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez