Kompromisszum Tunéziában: Siliana kormányzója úgy megy, hogy marad

Tunézia, Siliana – Öt napja tüntettek a szakszervezetek felhívására Siliana kormányzójának az elmozdítására. Most megszületett a salamoni döntés: a kormányzó helyett ezentúl a helyettese rendelkezik a kormányzói jogkörrel. És mi lesz a népszerűtlen kormányzóval? Nem váltották le,a fizetését továbbra is kapja, ám hatalma már nincs…

Más városokban is voltak tüntetések és épp azokban, ahol annak idején megindult a forradalmi erjedés Ben Ali diktatúrája ellen. Közeledik december 17-e, a forradalom évfordulója, és mind többen döbbennek rá arra, hogy az arab tavasz számukra nem hozott javulást az életszínvonalban. Sőt, sokan úgy érzik, hogy amióta demokrácia van, egyre nehezebb az élet. Csökken a turizmus és az export is egyre nehezebb, mert a fő piac, az eurózóna maga is gondokkal küzd.
Monszef Marzouki elnök a problémák megoldása érdekében új kormányt látna szükségesnek. Az államfőnek az alkotmány értelmében nincs joga a népszerűtlen miniszterek leváltására. Ez a kormányfő jogköre. A miniszterelnök közölte, hogy írásban válaszol az államfő javaslatára. Maga a kormány is koalíciós, de döntő szerepet játszanak benne a mérsékelt iszlamisták, az Ennahda vezetői. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez