„Valami” történt Eritreában

Eritrea, Aszmara- Katonák zárták körbe az információs minisztérium épületét Aszmarában. A brit külügyminisztérium információi szerint „szokatlan” katonai mozgolódások vannak a főváros környékén. A puccskísérlet kifejezést azonban még senki sem merte alkalmazni a helyzet leírására.

A rádióban és a TV-ben egy közlemény hangzott el, amely az 1997-es alkotmány visszaállítását követelte.

A brit külügy információi szerint a helyi rádió és Tv adók nem sugároznak. A BBC úgy tudja, az állami TV sem üzemel. Az információs minisztérium épületét pedig egy csoport katona zárta körbe. Összecsapásokról vagy lövöldözésekről nem érkeztek hírek. Az eritreai kormány és a hatalmon lévő Nemzeti Front a Demokráciáért és Igazságért (PFDJ) kormányzópárt hivatalos internetes oldalai akadozva, vagy egyáltalán nem töltődnek be.

Az al Arabiya a külföldön élő eritreai diszpóra tagjaira, illetve diplomáciai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az információs minisztérium előtt tankok sorakoztak fel, miután az épületet 200 fellázadt katona megszállta. A katonák állítólag reformokat és a politikai foglyok szabadon engedését követelték. Az állami TV igazgatóját arra kényszerítették, hogy követeléseiket személyesen jelentse be. Az eritreai kormány nem nyilatkozott az ügyben.    

Egy Etiópiában élő eritreai ellenzéki személyiség azt mondta, hogy hazájában egyre nagyobb az elégedetlenség. Az ország rossz gazdasági helyzete miatt pedig rendkívül nehéz a megélhetés. A hadsereg és a kormány között állítólag egyre feszültebb a viszony.  

Eritreában az információs minisztériumban veszik fel és onnan adják le a rádiós és televíziós műsorokat. Az országban független kereskedelmi csatornák nem léteznek. Az egyetlen hírforrást az államilag ellenőrzött média jelenti.

Eritrea 1993-ben nyerte el a függetlenségét Etiópiától. Az országot azóta a  most 66 éves Isaias Afewerki irányítja, aki sokan diktátornak tartanak. Az országban gyakorlatilag egypártrendszer van és Észak-Korea mellett a világ egyik legelzártabb állama. Az ENSZ adatai szerint körülbelül 5 -10 ezer embert tartanak fogva politikai okok miatt, az emberi jogokat korlátozzák és megsértik a hatóságok. Emberi jogi szervezetek szerint az országban gyakoriak a kínzások és kivégzések is. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez