Az ország romokban, mégis kapós az elnöki poszt Maliban

Mali, Bamako – Hamarosan elnökválasztás tartanak a háború sújtotta Maliban. Az ország legnagyobb politikai pártja bejelentette, hogy a 46 éves Dramane Dembele bányamérnököt indítja a választáson.  Nem is olyan rég Mali még a térség minta demokráciájának számított, most a szétszakítottság, a megosztottság és a háború rút példája.

Az Adema-PASJ párt végrehajtó bizottsága részint kényszerből indítja Dembelét. Az ország jelenlegi átmeneti elnöke, Dioncounda Traore ugyanis szintén ennek a politikai alakulatnak a tagja, de a puccsistákkal kötött megállapodás értelmében nem indulhat a választáson. Az indulók között szerepel még Ibrahim Boubacar Keita volt miniszterelnök és Soumaila Cisse volt pénzügyminiszter. Az elemzők szerint Cisse az Adema-PASJ párt támogatói körében is népszerű. Az elnökválasztáson tucatnyi politikus küzd a szavazatokért. Az Adema-PASJ a jelenlegi 160 fős parlamentben 54 képviselővel rendelkezik. Utoljára 2007-ben tartottak törvényhozási választás az országban.

Maliban háború dúl az ország északi részén, ahol francia csapatok küzdenek a radikális iszlamistákkal. Franciaország egyébként szorgalmazta, hogy minél előbb tartsák meg az elnökválasztást. Sokan viszont attól félnek, hogy az ország még nem áll készen erre. Komoly problémát jelent az is, hogy a jelenlegi kormány túlságosan is gyenge, a központi hatalom az ország több részében nem jelent semmit. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez