Mali: a francia főtörzsőrmester halála – ő a hatodik francia áldozat

Mali, Franciaország –  Francois Hollande személyesen jelentette be, hogy az ejtőernyős főtörzsőrmester dzsipje egy aknára futott Mali legészakibb részén. A dzsip felrobbant, a főtörzsőrmester meghalt, két másik katona is megsebesült, de nem életveszélyesen.

Franciaország januárban indított hadműveletet Maliban, hogy kiszorítsa onnan az iszlamista milíciákat. Jelenleg 4500 francia katona állomásozik az egykori francia gyarmat területén, de a számuk hamarosan ezerre csökken. Hamarosan megérkeznek ugyanis az ENSZ kéksisakos alakulatai, hogy felváltsák a francia csapatokat. Mind több afrikai szövetséges is részt vesz a hadműveletben. A francia csapatok nemrég átadták Timbuktu ellenőrzését Burkina Faso katonáinak.
  Közben újabb részletek derültek ki arról az iszlamista szervezetről, melyet az állambiztonság erői számoltak fel Bamakoban. Legkevesebb 15 embert tartóztattak le, ők mindannyian a Mujao nevű fanatikus szervezet alvó ügynökei voltak. Amíg Mali északi része iszlamista ellenőrzés alatt állt, Gao volt a Mujao “fővárosa”. Itt kaptak kiképzést a bamakoi fiatalemberek, akik azután visszatértek Mali fővárosába. Bamakoban Korán tanár, gyümölcskereskedő vagy épp autószerelő lett belőlük és közben új híveket toboroztak a fanatikus milíciának. Vártak a hívó jelre, hogy mikor kell akcióba lépniük Mali fővárosában. Bombamerényleteket készítettek elő, ám ekkor közbelépett az állambiztonság és felszámolta az első iszlamista csoportot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez