Sánta szamárnak nevezte az elnököt – börtönben csücsül az ellenzék ifjúsági vezére Zimbabwében

Zimbabwe, Harare – Az ellenzéki ifjúsági szervezet vezetőjét annak ellenére nem engedték ki a börtönből, hogy pártja letette érte az óvadékot. Zimbabwében 1 éves börtönbüntetésre illetve 100 dolláros pénzbüntetésre lehet ítélni valakit, ha sértegeti az elnököt.

Az ellenzék vezére, Morgan Tsvangirai kormányfő közölte: ha ők nyerik a választást, akkor azonnal eltörlik ezt a paragrafust, amelynek demokratikus államban nincs helye. Zimbabwében a függetlenség kikiáltása óta Robert Mugabe van hatalmon, a 89 éves államfő újra indulni szeretne a választásokon.
  Közben két újságírót is letartóztattak Zimbabwében azon a címen, hogy hamis információkkal látták el az olvasókat. Egy ellenzéki lap olyan beszámolót közölt arról, hogy az ellenzék vezére találkozott a hadsereg vezetőivel. A tábornokok eddig Mugabe leghűségesebb híveinek számítottak, hiszen együtt küzdöttek vele a függetlenségi háború idején. 1980 óta a hadsereg volt a legbiztosabb támasza Robert Mugabe rendszerének. A katonák azzal vádolták az ellenzék vezérét, hogy a nyugati világ embere, együttműködik a volt gyarmatosító hatalommal, Nagy Britanniával és az USA-val. Az ellenzék vezére tagadja ezt. Éppúgy, mint az ifjúsági szervezet vezére, hogy sánta szamárnak titulálta volna Mugabe elnököt egy választási nagygyűlésen. A választási kampány már folyik Zimbabwében, de azt, hogy pontosan mikor lesznek a választások, még senki sem tudja, illetve talán  csak Mugabe elnök, aki 33 éve van hatalmon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez