Levesporral a vashiány ellen

Elefántcsontpart, Abidzsán – Százezrek szenvednek a vashiány következményeként jelentkező vérszegénységtől Elefántcsontparton. Egy ismert svájci élelmiszeripari cég kutatása szerint a hat év alatti gyerekek csaknem 70 százaléka nem fogyaszt elég vasat. Elszomorítóak az adatok az állapotos nők körében is, és a teljes női népesség mutatói is rosszak.

A hat évnél fiatalabb gyerekek közül százból hatvankilenc hemoglobin szintje vészesen alacsony. A vörösvértest hiány egyik oka a rossz táplálkozás. Az elefántcsontparti nők 47 százaléka, az állapotos nők 55 százaléka vérszegény. A terhességi vérszegénység vetéléshez, vagy a születendő gyerek fejlődési rendellenességéhez vezethet.

A vörösvértestek hiányát az is okozhatja, hogy a szervezetbe kevés vas kerül. Ezen változtatni sok fehérjét és más mikrotápanyagot tartalmazó étrenddel lehet. A levesporairól ismert svájci élelmiszeripari konszern is megpróbál segíteni a vashiány leküzdésében. A cég termékei, főleg a levesporok a háztartások négyötödénél megtalálhatóak a konyhákban, azok a mindennapi étkezés lényeges elemei. Az elefántcsontparti egészségügyi tárcával egyeztetve most változtatnak a zacskós levesek összetételén, mert így lehet a legkönnyebben a társadalom legveszélyeztetettebb rétegeit megsegíteni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez