Szaif Al Iszlam Kadhafi helye Hágában van

Líbia, Hollandia, Hága –  Líbia nem ítélkezhet a bukott diktátor kedvenc fiának ügyében. Erről döntött a nemzetközi törvényszék Hágában.

Szaif Al Iszlam Kadhafi, aki apjának uralkodása végén „miniszterelnök” volt, 2011 októberében esett fogságba. Jelenleg Zintanban a helyi milícia őrzi. Líbia kormánya kérte a hágai nemzetközi bíróságot, hogy tegye lehetővé Szaif Al Kadhafi perének megrendezését szülőföldjén.
Mire hivatkozott a hágai nemzetközi törvényszék, amikor elutasította a líbiai kérést? Először is arra, hogy Hágában az emberiség elleni bűnök ügyében állítanák bíróság elé Kadhafi kedvenc fiát, míg Líbiában köztörvényes vádakkal kell szembenéznie. Ezen kívül arra mutat rá a hágai nemzetközi bíróság határozata, hogy Líbiában nincsenek meg a per megtartásának a feltételei. Szaif Al Iszlam Kadhafi nem állami börtönben van, hanem Zintanban a milícia foglya. Amikor meglátogatta az ifjú Kadhafit a hágai bíróság által kirendelt ügyvéd, akkor őt letartóztatták és csak a nemzetközi tiltakozás hatására engedték szabadon.
Még egy hasonló ügyben kell döntenie a hágai nemzetközi törvényszéknek, ez pedig Kadhafi volt biztonsági főnökének sorsa. Abdallah Al Senoussi, aki a diktátor sógora volt, hamis útlevéllel bukott le Mauritániában 2012-ben. Kiadták Líbiának és Szaif Al Iszlam Kadhafihoz hasonlóan őt is hazai földön akarja bíróság elé állítani a líbiai kormány. Az USA, Nagy-Britannia és Franciaország eddig támogatta a líbiai kormány kérését, hogy hazai földön ítélkezzenek a Kadhafi rendszer felelős vezetői felett, ám most a hágai bíróság döntése után valószínűleg a nagyhatalmaknak is változtatniuk kell az álláspontjukon, és el kell ismerniük , hogy Szaif Al Iszlam Kadhafi helye Hágában van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez