Olajfúrás miatt veszélyben a ritka hegyi gorillák

Több, mint 3000 állatfaj él Afrika legrégibb vadasparkjában: a Virunga park, melyet keresztülszel az Egyenlítő az UNESCO világörökség része. Ám a Kongói DK kormánya olajkoncessziókat adott ki.

A Virunga park területének  85%-ra van érvényes olajkoncesszió, de igazában fúrni csak egy cég akar. A brit Soco International viszont meg akarja kezdeni a próbafúrásokat. A cég vezetői szerint nem fenyegeti veszély a ritka hegyi gorillákat. Az állatvédők egyáltalán nem nyugodtak: ha valahol megkezdődik az olajfúrás, akkor ott vége a természetes környezetnek. A turizmus nagy pénzt hozhatna, de a régió harci övezet: az M 23 és a kormánykatonák egyaránt pusztítják az értékes vadállományt és elriasztják a turistákat.

Az UNESCO felkérte az olajtársaságokat, hogy ne kezdjék el a fúrást. A brit kormány is felszólította az olajcéget, hogy tartsa tiszteletben azt, hogy a Virunga park az UNESCO világörökség része. Ám a brit cég olajat akar, a kongói kormány meg pénzt a koncesszióért. Így a hegyi gorillák valódi veszélybe kerülhetnek, hacsak az M 23 és a kormányhadsereg közötti háború meg nem akadályozza az olajfurást is Afrika legrégibb vadasparkjában a Kongói DK-ban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez