Kongóból kicsempészett aranyat finomítottak Svájcban?

A Kongói DK-ból Ugandán keresztül csempészték ki az aranyat a háború idején. Svájcban finomították, és a kongói lázadók jelentős részben ebből a pénzből vettek fegyvereket!

Mindezt ENSZ szankciók tiltották, ám svájci diplomaták közbenjárása eredményeképp az aranyat finomító svájci cég mentesült a szankciók hatálya alól. Most viszont vizsgálat indult a svájci Argor-Heraeus cég ellen. A vád szerint az aranyat finomító svájci cégnek tudnia kellett, hogy az aranyat a Kongói DK-ból csempészték ki, és ezért a felhasználását az ENSZ szankciói tiltják! A svájci cég azt állítja, hogy mitsem tudott erről, és az egész számára “derült égből villámcsapás”. A svájci cégben részesedése van a német Commerzbanknak és az osztrák Mintnek.

A Kongói DK-ban egyébként a lázadók épp mostanában közölték, hogy véget vetnek a felkelésnek. Ezt megelőzően a kormánycsapatok komoly katonai győzelmeket arattak ellenük. Ebben a térségben van a legtöbb kéksisakos ENSZ katona, és nemrég a világszervezet egy harcoló dandárt is a helyszínre küldött, hogy véget vessen a polgárháborúnak a Kongói DK-ban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez