Bányajog-revízió Maliban

Az új Mali felülvizsgálja a bányászati szerződéseket. Afrika harmadik legnagyobb aranytermelője minden megbízást, címet, engedélyt újra akar tárgyalni a bányaipari cégekkel. Tisztes üzletről szólnak az előzetes hírek, de vannak óvatosságra intő hangok is.

Alapvetően helyesli az Európai Unió nagykövete a felülvizsgálati kezdeményezést. Richard Zink értelmezése szerint ez arról szól, hogy az új hatalom kíváncsi, hogy minden bányászati engedély a törvényeknek megfelelő-e. Ugyanakkor óvatosságra is int, példaként Kongót említi, ahol minden politikai változáskor felülvizsgálják a szerződéseket, az eredmény: a külföldi befektetők visszahúzódása és az átláthatatlan viszonyok.

Tárgyalások lesznek, minden szükséges módosításról, ezt már a bányászati miniszter mondja, aki egyébként a bányakamarát nem tájékoztatta előre a tervezett intézkedésről. A kamara elnöke ezért óvatosan fogalmaz.  Abduláj Pona szerint a revíziónak nem lehet kizárólagos célja az, hogy csak az állam járjon jól, a befektetőknek is meg kell találniuk a számításukat, mert ha nem, akkor fogják magukat és odébb állnak. Pona ezért azt mondja, jobb frankról frankra jutni, mint csak akarni a milliókat. Maliban a bányajogok általában nagy nemzetközi cégek birtokában vannak, és egyáltalán nem biztos, hogy minden szerződés jó az államnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez