Az EU-külügyminiszterei jóváhagyták a közép-afrikai uniós katonai műveletet

Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben hivatalosan is jóváhagyták, hogy az unió mintegy ötszáz fős katonai missziót küldjön a Közép-afrikai Köztársaságba az erőszak által fenyegetett polgári lakosság megvédésére.

A küldetés szándékát illetően már korábban egyetértésre jutott a 28 EU-tagország, de a mostani, végleges döntéshez meg kellett várni az ENSZ Biztonsági Tanácsának a jogalapot biztosító határozatát.

Az Eufor RCA elnevezésű művelet keretében a Közép-afrikai Köztársaság fővárosát, Banguit és annak környékét ellenőrzi majd az európai többnemzetiségű erő.

Jelenleg 1600 francia katona, illetve az Afrikai Unió négyezer fős kontingense igyekszik megakadályozni az etnikai vérontást.

A kereszténység, illetve a muszlim vallás nevében egymás ellen kíméletlen harcot folytató helyi fegyveres csoportok elől már most is több ezren kerestek menedéket a főváros repülőterén.

A 26 millió eurós költséggel létrehozandó uniós misszió parancsnoka egy francia tábornok lesz. A küldetés egyelőre egy három hónapos fejlesztési szakaszra, majd egy hat hónapos bevetési időszakra szól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez