Kiszabadultak az elrabolt diáklányok Nigériában

Több, mint száz iskoláslányt rabolt el a Boko Haram Borno államban, de a döntő többségüket a katonák kiszabadították. Már csak nyolc iskoláslány szerepel az eltűntek listáján Nigériában.

A Boko Haram, melynek neve épp a nyugati oktatás elleni tiltakozást jelenti haussza nyelven, rendszeresen támadja az iskolákat. Különösen azokat tekinti célpontnak, amelyekben lányok tanulnak, hiszen az ő felfogásuk szerint ez ellenkezik az iszlámmal! Pakisztánban a tálibok fejbelőtték a 14 éves Yousafzait, aki a lányok tanulása érdekében küzdött.

A Boko Haram, amely szoros kapcsolatban áll az Al Kaidaval nemrég az elmúlt időszak legvéresebb merénylet sorozatát hajtotta végre a fővárosban: a busz pályaudvaron robbantott fel több bombát. Hivatalos jelentések csak 75 halottról írnak, de egyes hírügynökségek szerint több mint 200-an veszítették életüket Abujaban. Goodluck Jonathan elnök a helyszínen azt ígérte, hogy mindent megtesznek a fanatikus dzsihád harcosok megállítására. Nigéria szorosan együttműködik az USA-val a terrorizmus ellenes harcban, de ugyanakkor tárgyalni is szeretne a “mérsékeltebb” Boko Haram erőkkel.

Mit akar a Boko Haram? Nigéria északi részén iszlám államot kíván létrehozni, ahol Mohamed próféta szigorú törvénye az úr! Nigéria északi részén a lakosság többsége muzulmán, de jelentős a keresztény kisebbség is. Ők a Boko Haram legfőbb célpontjai, mert el akarják űzni a keresztényeket Nigéria északi részéről. A Boko Haram Borno államban alakult és ott a legerősebb. A hadsereg háborút folytat a fanatikus szervezet ellen, amely legutóbb több mint száz iskoláslányt rabolt el. Nagyrészük immár szabad!- közölte a hadsereg, amely tovább folytatja a Boko Haram üldözését, hogy kiszabadítsa a többi iskoláslányt is az iszlamista milícia fogságából Nigéria északi részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez