Cathrine Ashton az egyiptomi tömeges halálbüntetésről

A tömeges egyiptomi halálbüntetések sértik az alapvető nemzetközi jogi normákat, és megkérdőjelezik az ország elkötelezettségét az emberi jogok tiszteletben tartása iránt – jelentette ki Catherine Ashton.

Egy egyiptomi törvényszék hétfőn halálra ítélt 680 embert, mert a vád szerint megtámadtak egy rendőrőrsöt, és megöltek egy rendőrtisztet a tavaly augusztusi véres összecsapások idején Minja tartományban, miután a hadsereg elmozdította a hatalomból Mohamed Murszi iszlamista elnököt. Egy hónappal korábban ugyanez a törvényszék halálos ítéletet mondott ki a Murszit támogató Muzulmán Testvériség mozgalom 529 aktivistájára. Ez utóbbi döntést Sauki Ibráhim Allám főmufti csupán harminchét esetben látta indokoltnak, a többi 492 ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre módosította.

Ashton leszögezte: “A vádak homályban maradtak, a bírósági per híján volt az igazságos eljárás legalapvetőbb szabályainak, az ítéletek pedig nagyon túlzónak tűnnek, nem felelnek meg annak az elvnek, hogy minden vádlott bűnét külön kell vizsgálni”. A főképviselő közölte: az EU-t aggasztja, hogy Egyiptom nem tesz eleget nemzetközi emberi jogi kötelezettségeinek, és nem gondolja komolyan a demokráciába való átmenetet. “Az EU felszólítja az egyiptomi hatóságokat, hogy azonnal hagyjanak fel az effajta ítélkezéssel, mert ez akadályozza, hogy az ország felszámolja társadalmi megosztottságát, valamint, hogy demokratikus, stabil és virágzó államot teremtsen” – olvasható a közleményben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez