Izraeli segítség a Boko Haram elleni harcban

Izraeli terrorelhárító szakértők egy csapata Nigériába érkezett, hogy segítsen az elrabolt iskoláslányok felkutatásában. A Boko Haram több mint egy hónapja rabolt el több mint kétszáz iskoláslányt Nigéria északi részén.

A legnagyobb segítség az lenne, hogyha működnének azok az izraeli drónok, melyeket Nigéria még 2006-ban vásárolt. Csakhogy nem működnek, mert a nigériai légierő elmulasztotta a karbantartást! Erről nyiltakozott annak az izraeli cégnek a főnöke, amely eladta a drónokat Nigériának. Egy izraeli katonai lapban közölte: soha semmilyen pótalkatrészeket nem kértek Nigériából és soha nem igényeltek szakértőt az izraeli cégtől a karbantartáshoz! A nigériai katonai attasé is megerősített Izraelben: a drónok jelenleg nem működnek! De különben is az ország déli részén raktározzák őket, mert kezdetben az olajvidék védelme volt a cél. Az északi területek, ahol a Boko Haram különösen aktív, és ahol az iskoláslányokat elrabolta az iszlamista szervezet nem biztonságos a drónok számára!
A Boko Haram ugyanis informátorokkal rendelkezik a hadseregben és a titkosszolgálatban Északon ahol a lakosság többsége muzulmán. Amerikai drónok különben működnek a Boko Haram ellen, de ezeket a szomszédos Nigerben állomásoztatják. Jelenleg amerikai, angol, francia és izraeli terrorelhárító szakértők keresik az elrabolt iskoláslányokat Nigériában ahol közben a Boko Haram újabb merényleteket hajt végre!
Nigéria ezért immár hivatalosan is kérte az ENSZ-től, hogy a Boko Haramot nyilvánítsa terrorista szervezetnek. Korábban Nigéria kormányzata abban reménykedett, hogy tárgyalni lehet a Boko Haram “mérsékeltebb elemeivel”! Az iskoláslányok elrablása után azonban Goodluck Jonathan elnök is elismerte: a Boko Haram nem más mint az Al Kaida kinyújtott karja fekete Afrikában! Az USA tavaly vette fel a Boko Haramot a terrorista szervezetek listájára. Az iszlamista szervezet főnökének, Abubakr Shekaunak a fejére vérdíjat tűzött ki az amerikai igazságügyi miniszter. A terrorista vezér nemrég fogolycserét ajánlott a nigériai kormánynak: az elrabolt iskoláslányokért cserébe Boko Haram foglyok kiszabadulását követelte. Nigéria kormánya az ajánlatot elutasította, és a hadsereg- a külföldi terrorelhárító szakértőkkel együtt- lázasan kutatja az elrabolt iskoláslányok nyomát, de egyelőre eredménytelenül Nigériában…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez