Miért rombolják le a mérnök úr 19 ezer dolláros házát a temetőben?

Mert nem fizette le a Kongói DK katonáit, akik az államfő parancsára “megtisztítják a temetőket Kinshasában”. Több ezren maradtak fedél nélkül: Marthe asszony férjével és 12 gyermekével vegetál házának romjai között a főváros temetőjében.

De hogy kerülnek lakóházak a temetőbe? Úgy, hogy a kispénzű tulajdonosok lefizetik a fővárosi önkormányzat embereit, akik nyugodtan kiadnak építési engedélyt a temetőben is! Marthe asszony már hat éve lakik népes családjával a temetőben. A háromszobás kis házukat ez alatt az idő alatt ötször rombolták le! Mindannyiszor Joseph Kabila államfőre hivatkoztak a katonák, akik rögtön elfelejtették az elnöki parancsot mihelyt kaptak egy kis pénzt azért, hogy behunyják a szemüket. Egy 41 éves mérnök úgy döntött: nem fizet! Miért fizetne, hiszen a háza teljesen törvényesen áll a temetőben. 19 ezer dollárt fizetett érte. Ez a Kongói DK-ban egész kis vagyonnak számít. A katonák fütyülnek erre: szó nélkül ledózerolták a szép kis házat. A mérnök úr aztán szaladgálhat a bíróságra és keresheti az igazát.

A katonák nem hazudtak: valóban legfelső helyről jött a parancs, hogy tegyenek rendet a temetőkben! Nemcsak Kinshasában, de a Kongói DK más városaiban is ostromállapot van a temetőkben. Persze Kabila elnök utasította az önkormányzatokat: kárpótolják azokat a ház és lakás tulajdonosokat, akiknek a papírjai rendben vannak. Csakhogy legálisan senki sem szerezhetett jogot arra, hogy a temetőben lakjon! Mégis sokan lobogtatnak hivatalos okmányokat, melyeket a hatalom fontos emberei írtak alá. Akik nyilván szép pénzt kaptak ezért az aláírásért. Nyilván őket kellene kifaggatni arról, hogy miért és hogyan adtak ki építési és lakhatási engedélyt a temetőben?! Hogy élhet egy 12 gyerekes család éveken át a sírok között? Minthogy a Kongói DK Afrika egyik legkorruptabb országa, ezért senki sem csodálkozik igazán. Csakhogy hajnalban a száraz évszakban elég hűvös van és gyerekek dicsért elő saját házuk romjai között a temetőben Kinshasában, a Kongói DK fővárosában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez