Olívaolaj export a prés alatt Marokkóban

Marokkó, Rabat – Az időjárás és a konkurencia alaposan megtépázta a marokkói olívaolaj exportot. Egy év alatt 82 százalékkal esett vissza a kivitel. A termelők gondban vannak.

Sem a nyers, sem a finomított olívaolajat nem tudták eladni a marokkói exportőrök a világpiacon. Az év első nyolc hónapjában 188 millió dirhamos bevételt termeltek. Ehhez képest 2011 ugyanezen időszakában a bevétel csaknem 700 millió dirham volt. A visszaesést elsősorban a pusztító szárazság okozta, amely gyakorlatilag a teljes mezőgazdasági szezont sújtotta az év elején. Kiugró példa a Tanger-Tétouan régió.Súlyosbította az olívások helyzetét az is, hogy a világpiacon a korábbi 3 euróról, 1,8 euróra csökkent egy kilogramm olaj ára. Ez nagyjából 18 dirhammal egyenlő. Ehhez képest a marokkói belső piacon az olívaolaj kilója 25 dirham volt. Ezért, akinek a szárazság ellenére volt mit a piacra vinnie, a biztos világpiaci veszteség helyett otthon próbált eladni.

Gond van a marokkói cégek versenyképességével is. A mediterrán térségben olívával foglalkozó országok (Spanyolország, Olaszország, Görögország, Tunézia) jelentősebb támogatást adnak saját vállalkozásaiknak, mint a királyság.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez