Így készülnek az ebolagyanús betegek hazai ellátására

A szabály az, hogy nappal a riasztást követően egy, éjszaka két percen belül ki kell vonulnia a mentősöknek.

 Felkészült a mentőszolgálat az ebolával fertőzött betegek biztonságos szállítására, a szükséges védőfelszerelés is rendelkezésre áll azokon a helyeken, ahol a kór megjelenése a legvalószínűbb, így a nagy egyetemi városokban is. A személyzet megfelelő felkészítést kap ezek használatáról – jelentették be Pécsett a héten tartott Nemzetközi Sürgősségi Konferencián. A sürgősségi ellátásban dolgozók mellett, a védőeszközöket orvostanhallgatóknak is bemutatják, illetve a szükséges óvintézkedésekről is információt kapnak.

Göndöcs Zsigmond mentőorvos, a Magyar Vöröskereszt elnöke elmondta, a legfontosabb, hogy a felszerelés résmentes legyen. A mentősöknek a minden vizsgálathoz használt vékony gumikesztyűn kívül van egy másik is, amelyet fertőzésveszély az előbbire vesznek fel. A külső darab hosszabb, és jobban felmegy az alkarra, felhúzás után pedig – a résmentességért – ragasztószalaggal körbetekerik a kesztyűszár végét. Indokolt esetben, ezen kívül, csizmát és csizmavédőt is viselnek, valamint nagy védőképességű speciális maszkot és sisakot is.

A szabály az, hogy nappal a riasztást követően egy, éjszaka két percen belül ki kell vonulnia a mentősöknek. Ha azonban a speciális védőruházatot kell felölteni, akkor felfüggesztik ezt az előírást. Nem az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban kiérjen a mentőautó, hanem hogy a veszélyes fertőzést hordozó beteget teljes biztonságban be tudják szállítani az egészségügyi intézménybe – mondta Göndöcs Zsigmond.

A jó állapotú beteget ugyanúgy beöltöztetik a helyszínen, mint a mentősöket, ugyanis nem csak a személyzetet kell védeni a fertőzéstől, de arra is ügyelni kell, hogy a beteg szállítás közben ne üríthessen kórokozókat. Hozzátette: a megfelelő védőfelszerelés, illetve annak megfelelő használata esetén gyakorlatilag veszélytelen a beteg szállítása, ellátása.

Nem minden mentőállomáson van különleges védőfelszerelés, ennek nem is lenne értelme – mondta a mentőorvos. Ehelyett minden régióban speciális egységeket alakítottak, és csak őket látták el a speciális viselettel. Az egységek kiképzése jövő héten fejeződik be – tette hozzá.

Göndöcs Zsigmond szerint, miután az ebola egyre több embert fertőz meg Afrikában, előfordulhat, hogy Magyarországon is lesz megbetegedés – egy-egy eset előfordulását szerinte nem lehet kivédeni –, ám a magyar egészségügy felkészültsége biztosítja, hogy járvány ne alakuljon ki – hangsúlyozta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez