Európai munkások tűntek el a líbiai olajmezőt ért támadásban

Az Iszlám Állam nevű terrorista csoport az elmúlt időszakban egyre többször intéz támadást az olajipari létesítmények ellen Líbiában. A legutóbbi ilyen akciójuk után külföldi munkások tűntek el. Komoly az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy esetleg a dzsihadista szervezet túszai lettek.

Március 6-án az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megtámadta a Gáni olajmezőt, fegyveresei tizenegy embert öltek meg, közülük hármat lefejeztek. A támadás során több külföldi külföldi kerülhetett a terrorcsoport kezére,  nyolc dolgozói eltűnt: egy cseh, egy osztrák és több fülöp-szigeteki állampolgár. Mindannyian a Vaos (Value Added Oilfield Services) alkalmazottai voltak. Azóta a helyi kormányerőknek egy ellentámadással sikerült visszafoglalniuk a létesítményt, de a külföldiek már nem voltak ott.

Szombaton Michaela Langrová, a cseh külügyi tárca szóvivője pontos adatokat nem közölt. Csak annyit mondott, hogy egy cseh állampolgár is van az eltűntek között. A cseh kormány kijelentette, hogy hétfőn foglalkozik az esettel, és a tervek szerint rövid időn belül egy diplomatát küld Líbiába, hogy felderítse, mi történt. A szóvivő szerint a helyzet felderítésében a cseh külügy együttműködik az osztrák diplomáciával, mivel Ausztriának szintén eltűnt egy állampolgára a támadást követően. Ezenfelül Prága  felszólította a cseh állampolgárokat, hogy ne utazzanak Líbiába, mert az ország délkeleti részén harcok folynak, és Tripoliban zárva van a repülőtér.

Bécs szerint húsz és harminc között lehet jelenleg a Líbiában tartózkodó osztrákok száma, akik javarészt olaj- és biztosítótársaságoknál dolgoznak. Mindannyiukat tájékoztatták már az országban kialakult veszélyes helyzetről, ők azonban úgy döntöttek, hogy folytatják munkájukat. Például a most eltűnt 39 éves felső-ausztriai férfi már Moammer Kadhafi líbiai vezető bukása előtt is az országban dolgozott. Ausztria már korábban megszüntette Tripoliban működő diplomáciai képviseletét,  emiatt Bécs a tuniszi nagykövetségén keresztül jár el az ügyben.

A líbiai állami olajvállalat működésképtelennek nyilvánított a héten 11 olajmezőt, az összes olajmező mintegy 30 százalékát, miután feltehetően az Iszlám Állam harcosai rajtaütöttek több olajipari létesítményen.Az olajvállalat a romló biztonsági helyzetre hivatkozva jelezte, hogy rajta kívül álló, elháríthatatlan okok miatt nem képes szerződéses kötelezettségeinek teljesítésére.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez