Észak-Korea új csodafegyvere a “szárnyas traktor”

Maga az ifjú diktátor is megszemlélte Észak-Korea új különleges légi alakulatát, melyet a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonal mentén állítottak szolgálatba. A fő fegyver az An-2-es szovjet repülőgép, melyet annak idején “szárnyas traktornak” csúfoltak a nagy Szovjetunióban.

1947-ben repült először a kisgép, mely már akkor is elavultnak számított. A második világháború után újjászerveződő légierő nem is kért belőle, így átadták az erdészetnek. Miért fedezték most fel az An-2 kis harci repülő előnyeit Észak-Koreában, ahol állandóan háborús konfliktusra készülődnek? Mert az An-2-es nagyon lassan és nagyon alacsonyan tud repülni. Sőt, hátrafelé is képes repülni. A radarok nem látják, és ezért remekül beválhat a felderítő szolgálatnál, vagy éppen azoknál a különleges alakulatoknál, melyek feladata az ellenség kommunikációs rendszereinek a megbénítása. Ezért feszített büszkén az ifjú diktátor a kékre és zöldre festett ősrégi An-2-es gépek mellett valahol Észak-Koreában.

Az An-2-esek egyébként igen népszerűek a repülős kluboknál, hiszen kiképzésre remekül használhatóak. Az egyik brit repülős klub Magyarországon vásárolt An-2-eseket használ erre a célra. A repülőklub elnöke elmondta a BBC-nek: igen elégedettek az An-2-sel. A pilóta ugyanis akár 40 kilométeres sebességre is lelassíthatja a gépet anélkül, hogy annak stabilitását veszélyeztetné. Összehasonlításképpen: a kis Cessna gépek 80 kilométeres sebesség alatt már nem igazán biztonságosak.

A 68 éves szovjet veterán tehát jól szolgál mind a repülőklub keretei között, mind pedig a légierőnél. A kínos csak az, ha a megfigyelési tevékenység mellett esetleg valamilyen bombát is visz magával. Akkor ugyanis beláthatatlan károkat okozhat, hiszen a remek dél-koreai légvédelem radarjai nem látják a “szárnyas traktort”, mert az alacsonyan és lassan repül, sőt olykor hátrafelé is.

Fotó: Wikipedia

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez