A MasterCard és a Pfizer is Kubába igyekszik

A MasterCard, a JetBlue légitársaság és a Pfizer gyógyszercég képviselője is ott van abban a kereskedelmi küldöttségben, amelyet Andrew Cuomo, New York polgármestere vezet.

A gazdasági élet fontos képviselői az enyhülés jegyében Kubában tájékozódnak az együttműködés lehetőségeiről.
Ez az 1962-ben bevezetett embargó óta az első eset, hogy egy New York-i polgármester a szigetországba látogat: a delegációt a kubai külügyminisztérium amerikai ügyekkel foglalkozó osztályvezetője, Josefina Vidal fogadta. Ő vezette a két ország közeledéséról szóló háttértárgyalásokat az elmúlt években, és az, hogy ő a fogadó küldöttség vezetője, mutatja: Kuba nagy jelentőséget tulajdonít e látogatásnak.

Cuomo megérkezésekor kijelentette, hogy Kuba elszigetelésének évtizedei nem hozták meg az Egyesült Államok számára a várt eredményt, ezért a ,,két ország az együttműködés útját választja” kapcsolataiban. A cégek remélik, hogy az elsők között kapnak majd lehetőséget a kubai nyitás után a gazdasági kapcsolatok kialakítására. Ugyanakkor kubai illetékesek azt is megjegyezték egy háttérnyilatkozatban, hogy az ország vezetése ,,nem lesz hálátlan azokkal, akik az embargó nehéz éveiben is mellettük álltak”. S ezek között nincsenek vezető amerikai vállalatok – teszik hozzá megfigyelők.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez