Új helyen gyógyítanak a magyar orvosok Ugandában. Blog, 10. és 11. nap

Nagy tömeg várta Musamaka-ban a Magyar Afrika Társaság ugandai orvosmisszióját. Kozári Karina élménybeszámolója folytatódik.

10. nap

Átlagosan indult a nap otthon. Vidáman fogyasztottuk a reggelit, majd Siragi barátunk elszállítmányozott bennünket az új rendelési helyünkre, Musamakaba. Gyanús volt, hogy a rendelő előtt hatalmas tömeg áll. Elkezdődött a rendelés, és a betegek csak gyűltek és gyűltek és gyűltek … Úgy látszik, a helyi pap jól tette a dolgát, amikor kihirdette, hogy hétfőtől itt fogunk dolgozni, négy napon át. Este háromnegyed hétig dolgoztunk megállás nélkül. A betegek felét így is haza kellett küldenünk, jöjjenek vissza másnap.

Az egészségügyi központ.
Az egészségügyi központ.

Ez a rendelő egy óriási focipálya mellett áll, ahol a legények teheneket kicselezve lőnek kapura, a kisfiúk pedig a kapu végében rongylabdával utánozzák a nagyokat. A sípszó és a szurkolók hangja egyaránt behallatszott hozzánk.

Karina gyógyít.
Karina gyógyít.

Mai pácienseink között volt két strúmás beteg, krónikus gennyes fekélyes lábú ellátásra szoruló, és rengeteg kisgyermekes anyuka. A vacsora után félholtan zuhantunk ágyba, így a rendes blogolás is elmaradt.

Gyuri gyógyít.
Gyuri gyógyít.

11. nap.

A mai nap reggelire szambuzát kaptunk Gertrúdtól, ami igazából palacsintába burkolt, háromszögbe hajtogatott zöldséges vagy húsos sós sütemény, amit finom, hagymás avokádókrémmel fogyasztottunk. Siragi pontosan érkezett, így a patikában kezdtük a napot. Felfrissítettük a gyógyszerkészletünket és elindultunk rendelni. Azt gondoltuk,  hogy ma kevesebben lesznek, de nem: a rendelő gondnoka körülbelül 150 füzetet gyűjtött be. Itt a betegek általános iskolai füzettel jelennek meg az orvosnál, amiben rögzítik a panaszokat, diagnózist és a gyógyszerezést. Mivel a rendelő előtt csak negyven beteg várt, azt hittük, tévedés történt. Hamar kiderült, hogy a betegek folyamatosan szállingóznak hozzánk.

gyuri0421

Feszített munkával sikerült hat óra előtt végezni a rendeléssel, fejenként 50 beteget látva el.

Dóri a tévében.
Dóri a tévében.

A lányokat meghívták egy esti tévés show-ba. A rendelést gyorsította, hogy Karina átvedlett gyógyszerkiosztóvá, és instruálta a betegeket.

 

Kriszti a képernyőn.
Kriszti a képernyőn.

Csapatunk mai legérdekesebb páciensei: krónikus gennyes lábszár sérült, bal felső végtagi bénulásos beteg, szimuláns fiatal és emlődaganatos harmincas férfi. Az élő show nagyon jól sikerült, a lányok kitettek magukért. Gyuri a háttérből súgott, mosolyt csalva a jelenlévők arcára. A felvétel után csapatépítést tartottunk az egyik helyi menő sportbárban.

A korábbi részeket itt , itt  és itt olvashatják.

 

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez