Mexikó szégyenletes munkakörülményei

Alacsony bérek, rossz egészségügyi és munkakörülmények, teljes kiszolgáltatottság jellemzi a mezőgazdasági idénymunkások helyzetét Mexikóban. A kormány most már kénytelen foglalkozni a helyzettel.

Mintegy tízmillió napszámos és a velük együtt családtagként dolgozó közel 2,5 millió gyermek életkörülményeire hivta fel a figyelemt a közelmúltban az a sztrájk, amely a mezőgazdasági betakarítások idején komoly vezsélybe sodorta Mexikóban a zöldségellátást. A sztrájk akkora károkkal fenyetett, hogy közel húsz év után a kormány újra küldött egy képviselőt a helyszínre, Bajo Kaliforniába, San Quintínbe, hogy a helyzetről tájékozódjon és megoldást keressenek a kérdésre.
A mezőgazdasági idénymunklások azért tiltakoztak, mert napi 15 órás, kimenőnap nélküli munkarendjük után alig napi 7 vagy 9 dollárt keresnek, amely még Mexikóban is nagyon alacsony összegnek számít. Eközben rossz körülmények között, egészségügyi és szociális ellátás nélkül és barakokban lakva látják el a nagybirtokokon ezt a munkát. Sok közöttük az indián származású is – írja a BBC riportjában.
mex idénym
Többségük más tartományokból érkezett, Oaxaca, Guerrero, Veracruz vagy Chiapas államokból, családostól, hogy az idénynek megfelelően dolgozzanak. Eközben gyerekeik nem járnak iskolába és sokukat még munkába is állítják, hogy a nagyon magas normákat el tudják végezni.
Mint a mexikói Társadalombiztosítási Hivatal illetékesei rámutatnak, ezeket a munkakörülményeket a mexikóiak többsége szégyenli a külvilág előtt, de évtizedek óta ismétlődnek és nem történik semmi. A sztrájk kapcsán a munkaadók ajánlottak ugyan 15 százalékos béremelést, de a napszámosok képviselői ragaszkodnak egy napi 18 dollárnyi bérhez. Ebben az ügyben igyekszik most a helyszínen tárgyalni a szövetségi kormány képviselője és rábírni a nagybirtokosokat a munkakörülmények és a bérhelyzet rendezésére.
A másik probléma, hogy a mezőgazdasági munkások többségét ugynevezett munkaközvetítők toborozzák, akik aztán elveszik a bér egy részét a szevezés fejében. Amennyiben azt bárki szóvá teszi, életveszélyes fenyegetést kaphat, de előfordul az is, hogy egész család áldozatul esik a munkaközvetítők maffiájának. Utóbbiak gyakran együttműködnek a drogbárókkal – vagyis a helyzet reménytelenül veszélyes a napszámosok számára.
A kormány tesz ugyan lépéseket a helyzet rendezésére, az elmúlt két évben 11 ezer alkalommal küldött ki ellenőröket és pereket indított, de ezek szinte semmi eredményt nem hoznak. Mivel a napszámos megélhetése forog kockán, nem megy el a bíróságra tanúskodni a helyzetéről – s ettől kezdve a perek eredménytelenül elzárulnak.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez