Nigériai filmrendezőt tüntetett ki a Magyar Afrika Társaság

A filmezés és a kulturális csemegék iránt érdeklődők kedvében járt április 16-án, csütörtökön a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola legutóbbi workshopja, amelynek keretében a világ harmadik legértékesebb filmiparának, a nigériai Nollywoodnak a képviselői érkeztek hazánkba. A rendezvény résztvevői exkluzív vetítésen, kizárólag az esemény ideje alatt, a new yorki és londoni bemutató után armadszor a világon tekinthették meg Tai Balofin nigériai rendező Fire In The Bone című alkotását.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola mindig is nyitott volt a kultúraközi kommunikációra, ezért hazánkban egyedülálló módon nyújt teret annak, hogy az intézmény hallgatói egyszerre tanulhassanak a világ három legjelentősebb filmes iparáról, az Egyesült Államokbeli Hollywoodról, az indiai Bollywoodról, valamint a nigériai Nollywoodról. Az ötletet, hogy az Európában ritkaságnak számító nigériai filmipart és rajta keresztül az ország kultúráját is bemutassák, a BKF kommunikáció és médiatörténet kurzusa adta.

Afrika legnagyobb filmipara 2014-ben 5,1 milliárd dollár forgalmat generált, miközben alkotások ezreit produkálta. Az egész napos program résztvevői átfogó képet kaphattak a nigériai filmezés minden részletéről, a produceri, rendezői munkától kezdve a színészek és jelmeztervezők életéig.

Az amerikai állampolgársággal is rendelkező filmes szakember itt tartózkodása során a Magyar Afrika Társaság irodájába is ellátogatott, ahol munkásságát elismerő oklevelet vehetett át Raymond Irambótól, a szervezet főtitkárától, valamint Komolafe Omotundedtől, az AHU egyik alapító tagjától.

A színészt és rendezőt meglepetésként érte az elismerés és köszönetét fejezte ki a hazánkban élő afrikai emberek felé, amiért értékelik a műveit. Komolafe Omotunde azt emelte ki, hogy a Magyar Afrika Társaság és a nigériai rendező célja közös, hiszen mindkettő pozitív képet, pozitív imidzset igyekszik mutatni Afrikáról a világnak. Az AHU egyik alapító tagja egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy sokan nem figyelnek oda itt Közép-Európában a fekete kontinensen történő eseményekre. A Magyar Afrika Társaság ezen igyekszik változtatni, az afrikai témájú filmek pedig újabb eszközt jelenthetnek arra, hogy hazánk és a környező országok lakói közelebb kerüljenek Afrikához.

A filmipar fontosságát hangsúlyozta Raymond Irambo is. Az AHU főtitkára remek lehetőséget lát a filmgyártásban, mint olyan eszközben, amely közelebb hozhatja a két földrész népeinek kultúráját egymáshoz. Ezen felül pedig akár tőkét is vonzhat Magyarországra, hiszen a hazánkban rejlő filmipari lehetőségek Hollywoodban már régóta ismertek, de nem kizárt, hogy nemsokára a dinamikusan növekvő Nollywood is felfedezi magának az itteni, kiváló forgatási helyszíneket.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez