Parfüm- elhunyt szeretteink illatát őrzi az üvegcse

Kutatások bizonyítják, hogy a szaglásunk kapcsolódik legszorosabban a memóriához az összes érzékszervünk közül. Ennek hatására döntött egy francia vállalkozó, Katia Apaletegui, hogy parfümöt készít az emberek meghalt szeretteinek hátrahagyott tárgyaiban megőrzött illatanyagból, hogy mindig emlékezzenek rájuk.

A végtelenül morbid ötlet lényege, hogy az összegyűjtött személyes tárgyakból – ruhák, párnahuzat, stb. – vegyészeti eljárással kivonják az illatokat. Ebből pedig egyszerűen folyadékot készítenek és máris készen van az emberi parfüm.

Bár a kezdeményezés célja  jóindulatú – hiszen Apalategui csupán segíteni akar az embereknek, hogy feldolgozzák szeretteik halálát, tagadhatatlan, hogy iszonyatosan bizarr is egyben. Az ötletgazda szerint szükségünk lehet a fotókon és videókon kívül “szaglószervi emlékekre” is.Ha minden igaz, már szeptemberben beindulhat a parfümcég, így a nem túl távoli jövőben már hozzájuthatunk az említett parfümökhöz, melyeknek darabja az Egyesült Államokban körülbelül 600 dollárba, azaz 170 ezer forintba fog kerülni.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez