A hír igaz, fontos posztokon történt minisztercsere

Leváltották a pénzügyminisztert és az energetikai tárca vezetőjét is Algériában. A két legfontosabb gazdasági vezető cseréje vélhetően összefügg az olajbevételek zuhanásával.

13 miniszterét és államtitkárát cserélte le Abdelaziz Bouteflika (képünkön) algériai államfő. Három igazán fontos poszton történt változás. Tayeb Belaiz belügyminisztert az eddigi szakoktatási tárcavezető váltja. De Belaiz valójában felfelé bukott, ha bukott egyáltalán, mert Bouteflika különleges tanácsadójává lép elő. A két legfontosabb gazdasági tárcavezető azonban a jelek szerint bukott, igaz hivatalosan semmivel nem indokolták a miniszteri posztokon bekövetkezett változásokat. Mohamed Djellab pénzügyminisztert Abderahmane Benkhalfa váltja, aki a bankvilágból érkezik. Yousef Yousfi energiaügyi miniszter helyére Salah Khebri ül, ő az olajipari kutatóintézetnél volt eddig. Yousfit a bennfentesek a kormány és a Bouteflika nevével fémjelzett rezsim egyik kulcsemberének tekintették.

A személyi változásokra nem sokkal az után került sor, hogy nyilvánosságra hozták az idei első negyedév külkereskedelmi adatait. A mérleg 1,73 milliárd dolláros deficitet mutat, tavaly ugyanebben az időszakban az export bevételek 1,8 milliárd dollárral múlták felül az importra szánt kiadásokat. Vagyis tovább zsugorodik Algéria valutatartaléka. Az alacsony olajár nagyon rosszul jött annak a gazdaságnak, ahol a külker bevételek 95 százaléka az olaj- és gázexportból származik és a költségvetési összbevételek hatvan százaléka jön a szénhidrogén szektorból. Algéria a növekvő államháztartási deficit ellenére sem csökkentette, sőt némileg még növelte is az alapvető cikkek ártámogatását, a szociális kiadásokat. De a költekezés nem tarható fenn a folyamatosan csökkenő bevételek mellett. Hogy lesz-e valamilyen stratégiai változás a személycserék után, vagy az új emberektől az eddigi irányvonal követését várja az elnök, csak épp valamivel hatékonyabban, hamarosan ki fog derülni. Az üzleti szféra kevesebb bürokráciát, jobb vállalkozási feltételeket szeretne, de ez az óhaj nehezen egyeztethető a fő politikai céllal, a relatív társadalmi stabilitás fenntartásával. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez