Jane Fonda: 77 éves vagyok, csípőprotkóm van, de még mindig súlyzózom

A világon a leggyorsabban növekvő csoport az idős nőké, mégsem beszél róluk senki és nem látszanak a televízióban!- mondja a színésznő, akit fiatal korában inkább politikai aktivistának tartottak mint nagy művésznek.

A nők egyharmada szexuális zaklatás áldozata az Egyesült Államokban. Ez meghatározza a további életüket- állítja Jane Fonda, aki mindig nyíltan beszélt szexuális életéről. Három férje volt: Roger Vadim francia filmrendező, aki korábban Brigitte Bardot partnere volt, Tom Hayden poltikai aktivista, aki a vietnami háború ellen tiltakozott elsősorban, és Ted Turner, a médiamágnás, a CNN tulajdonosa. Ezenkívül számtalan szeretője volt, de a legfontosabb nem jött össze: szerelmes lett Robert Redfordba, és úgy érezte, hogy viszonzásra találna. Három filmben is együtt szerepeltek, de “a szerelemből nem lett semmi, mert abban az időben mind a ketten házasok voltunk”- meséli Jane Fonda, aki új filmjében stílszerűen egy idősödő filmsztárt alakít. Harvey Keitei a rendező. A film címe Youth (Ifjúság). Jane Fondanak nemigen tetszett az, ahogy a filmen megjelenik. Pedig nem szégyelli bevallani a plasztikai sebészetet: “tíz évet tett hozzá a művészi pályámhoz.”

Már két évvel túléltem apámat- elmélkedik a színésznő, aki Henry Fonda utolsó Oscar díját kénytelen volt átvenni, mert édesapja már nagyon beteg volt. Maga Jane Fonda is kapott Oscar díjat, Cannes-ban pedig életmű Aranypálma lett a jutalma. A 77 éves művésznő továbbra is nemzedéke ikonjának tekinti magát és egyben a női jogok harcosának. Mit szól ahhoz, hogy az USA-nak Hillary Clinton személyében először női elnöke lehet? Jane Fonda eléggé szkeptikus: sok országban volt női vezető, de nem biztos, hogy ebből sok hasznot húztak a szebbik nem tagjai. Thatcher asszony például férfiasabb volt a férfiaknál: militarista és agresszív volt. A jó vezetőt nem a neme szerint kell megítélni, hanem abból a szempontból, hogy van-e lelkiismerete- hangsúlyozza Jane Fonda, a női jogok nagy harcosa, aki 77 éves korában lelkesen súlyzózik annak ellenére, hogy csípő-és térdprotézise van.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez