Gyilkolt, kínzott és palesztinokat rabolt a Hamász Gázában

Komoly emberi jogsértéseket, néhol háborús bűnöket követett el a Hamász palesztin civilek ellen tavaly nyáron a gázai övezetben – írja legfrissebb jelentésében az Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet emberrablásokról, gyilkosságokról és kínzásokról számol be.

Az áldozatok többségét azzal gyanúsították meg, hogy együttműködtek az izraeliekkel az 50 napos háborúban – mondják az AI vizsgálói. Akik kiemelik, hogy a bántalmazásokért senkit sem vontak felelősségre, ami azt sugallja, hogy azokat hivatalosan szentesítette a Hamász. A Strangling Necks, vagyis fojtogatott nyakak címet viselő jelentés szerint a tavaly nyári izraeli támadást a Hamász arra használta ki, hogy megszabaduljon a számára kellemetlen palesztin aktivistáktól, elsősorban a vetélytárs szervezet, a Fatah embereitől.

Izrael és a Hamász háborújában legkevesebb 2189 palesztin halt meg, közülük legalább 1486-an civilek voltak.  Az ENSZ adatai 11 ezer sebesültről szólnak. Az izraeli oldalon 67 katona és hat civil vesztette életét. Az Amnesty International jelentéseiben az izraeli hadsereg és a Hamász akcióit egyaránt keményen bírálta, mindkét oldalt erőszakkal, jogsértésekkel vádolta meg. Amit persze aztán mindkét oldal visszautasított.

A mostani jelentésben szereplő atrocitásokat is a tavaly július eleje és augusztus vége közti háborúban követte el a radikális palesztin szervezet – mondta sajtóértekezletén a nemkormányzati szervezet észak-afrikai és közel-keleti irodájának vezetője. Aki szerint legkevesebb 23 embert végzett ki ez idő alatt a Hamász,  azzal a váddal, hogy támogatták Izraelt. Ennél is több palesztint pedig elraboltak vagy megkínoztak, főként a rivális szervezet, a Fatah tagjait és a Palesztin Hatóság biztonsági szolgálatának egykori gázai embereit. Ezek az akciók is büntetlenek maradtak.

A jelentés konkrét eseteket is leír: például azt, amikor hat embert agyonlőttek egy mecset udvarán, miután a fejükön csuklyával letérdeltették őket a tömeg elé, melyben nők és gyerekek is voltak. Philip Luther szerint egyes akciók kimerítik a háborús bűnök fogalmát, és a céljuk a bosszú, illetve a félelemkeltés volt. A jogvédő szervezet most azt sürgeti, hogy a történteket függetlenül és pártatlanul vizsgálják ki a palesztin hatóságok, a leszámolások elkövetőit pedig vonják felelősségre.  A Hamász most is visszautasítja a vádakat, mondván, hogy azok egyoldalúak és céljuk a lejáratás.

A több ország által is terrorista szervezetnek nyilvánított Hamász a Muzulmán Testvériségből nőtt ki,  és igen jó kapcsolatot ápolt Egyiptommal, amíg ott Muhammad Morszi volt az elnök. Ám a hadsereg megbuktatta Morszi elnököt, akit a bíróság nemrégiben halálra ítélt. A Muzulmán Testvériséget betiltották Egyiptomban, a Hamász elveszítette legjelentősebb támogatóját. Ezért is tarthatta fontosnak, hogy a mérsékeltebb palesztin szervezet, a Fatah embereivel leszámoljon a Gázai övezetben, azzal a homályos váddal, hogy azok együttműködtek Izraellel.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez