Orosz államadósság kínai jüanban?

Moszkva erre készül – erősítette meg Szergej Sztorcsak pénzügyi államtitkár. Minthogy a kínai jüan nem teljesen konvertibilis ezért alaposan tanulmányozni kell a kínai pénzpiacot a jüan kötvények kibocsátása előtt – hangsúlyozta a moszkvai pénzügyi vezető.

100 milliárd dollár. Ez az idei terv Oroszország és Kína kereskedelmét illetően. Tavaly ez az összeg 95 milliárd dollár volt. 2020-ra a terv 200 milliárd dollár – mondta Li Huj, a Mennyei Birodalom moszkvai nagykövete. Közben a két fél mindinkább igyekszik kiküszöbölni az amerikai dollárt Oroszország és Kína kapcsolatából. A moszkvai és a pekingi Nemzeti Bank már rendszeresen úgy cserél pénzt egymással, hogy jüanban számolnak el egymással. Ez persze problémákat is felvet- hangoztatta az orosz pénzügyi államtitkár. Ha például nyereséget érünk el a kínaiak pénzpiacán, akkor hogy tudjuk onnan ezt a pénzt kihozni? – vetette fel a problémát Szergej Sztorcsak. Hangsúlyozta: a pekingi pénzügyi felügyelettel mindenképp tárgyalni kell mielőtt áttérnének a dollár kötvényekről a jüan kötvényekre.
Oroszországot szankciók sújtják az ukrajnai válság miatt. Ezzel is magyarázható, hogy a rubel elveszítette az értékének a felét az amerikai dollárhoz képest. Így érthető ha Moszkva mindinkább alternatívát keres a dollárral szemben. A legnagyobb orosz bank, a Szberbank most először nyújtott olyan hitelgaranciát, melyet jüanban állapítottak meg. Az orosz-kínai pénzügyi együttműködés tehát halad előre, de nem oldja meg Moszkva problémáit. Korábban az orosz pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy ha nem emelkednek az olajárak és nem szűnnek meg az Oroszországot sújtó szankciók, akkor a hatalmas állam feléli a deviza készleteit 2017-re. Ezt mindenképp szeretné elkerülni az orosz vezetés, amely kínai támogatással igyekszik csökkenteni függését az amerikai dollártól és a nemzetközi pénzügyi piacoktól.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez