Minél több nyelvet tudsz, annál tovább marad az elméd fiatal

Már akkor is jelentős a különbség hogyha valaki két idegen nyelven beszél folyékonyan, de három és négy nyelv után még sokkal jobbak az esélyek. Kilenc évvel tovább marad működőképes annak az agya, aki négy nyelven tud.

Idősebb korban is el lehet kezdeni a nyelvtanulást, mert egyáltalán nem igaz, hogy bizonyos életkor után képtelenség új nyelvet vagy nyelveket elsajátítani. Kanadában a York egyetemen állapította meg ezt Ellen Bialystok professzor és csapata. Igaz, hogy a gyerekkor a leginkább alkalmas az új nyelvek elsajátítására, de később sem reménytelen a helyzet. Különösen fontos, hogy az új nyelvet olyanokkal gyakoroljuk, akiknek az az anyanyelvük. A nyelvtanulás ugyanis új személyiséget teremt. Jellegzetes példaként említik Nabokovot. Az orosz-amerikai író megírta az önéletrajzát mindkét nyelven, és mindkét mű más lett. Erre maga az író hívta fel a figyelmet: másképp működött az orosz agya mint az amerikai.
Kulturális kaméleonok a legjobb nyelvtanulók. Olyanok, akik idősebb korukban is nyitottak. Megpróbálnak belebújni a beszélgető partner bőrébe, legyen az kínai, tádzsik vagy épp szami – ez utóbbi a lappok nyelve Skandinávia északi részén. A nyitottság nagyon fontos, mert ez tartja frissen az elmét. Ha valaki két idegen nyelven beszél folyékonyan idősebb korában is, akkor abban reménykedhet, hogy az elméje 5 évvel tovább marad aktív mint azoké, akik nem fárasztják magukat idegen nyelvek megtanulásával. Három nyelv esetében 6,4 év a várható nyereség. Négy nyelvnél már kilenc év a plusz. A nemzetközi poliglott szövetség rendszeresen összejöveteleket szervez a világ nagyvárosaiban, ahol a gyors globalizáció miatt mind könnyebb olyan partnert találni, aki anyanyelvi szinten beszéli azt a nyelvet, melyet épp meg akarunk tanulni.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez